Egyptomanie: reizigers en fotografen, 1850-1900

In samenwerking met Huis Marseille, Museum voor Fotografie

08mei2017 17.00 - 18.30

Evenement

In Nederlandse openbare collecties wordt een schat aan vroege foto's van Egypte bewaard. Dat is opvallend, aangezien Nederland daar in de 19e eeuw nauwelijks enige rol van betekenis speelde. Dit in tegenstelling tot Frankrijk en Engeland. Toch zijn er veel Nederlandse Nijlreizigers geweest die foto's mee terugbrachten. De meesten bestelden of kochten foto's ter plekke, een enkeling maakte ze zelf. Een ruime selectie foto's, albums en fotoboeken is nu voor het eerst te zien in Huis Marseille, Museum voor Fotografie. Deze middag in SPUI25 bekijken en bespreken we deze collectie met Saskia Asser, Rob Moorees en Carolien van Zoest. Moderatie: Diederik Burgersdijk.

Egypte speelt een bijzondere rol in de geschiedenis van de fotografie. Direct nadat de uitvinding van de fotografie in 1839 wereldnieuws werd, trokken fotografen naar Egypte. Het nieuwe medium beloofde in een oogwenk en ongekend precies de eeuwenoude reliëfs in Thebe, Memphis en Karnak te kunnen kopiëren, terwijl tekenaars daar jaren op moesten zwoegen. Vanaf 1850 werden de eerste foto's van Egypte in Europa gepubliceerd. Sinds Napoleons militaire invasie van Egypte in 1798 was er in Europa een ware egyptomanie ontstaan op het gebied van wetenschap, kunst, literatuur en mode. Het ontstaan van de egyptologie als academische discipline, de opkomst van het toerisme, en de technische en economische ontwikkeling van de fotografie zelf, raakten nauw vervlochten in de 19e eeuw. Fotografen in Egypte werkten namelijk gelijktijdig voor verschillende markten; ze bedienden op die manier zowel egyptologen als toeristen. Hun foto's waren ook in Europa te koop, waardoor de fotografie niet alleen het toerisme, maar ook buitenlandse investeringen in Egypte stimuleerde.
 Onder de Nederlandse Nijlreizigers die foto's verzamelden, waren de fotograaf Richard Polak, de kunstenaars Willem de Famars Testas en Marius Bauer, en de Rotterdamse reder Hendrik Veder. Speciale aandacht krijgt Jan Herman Insinger die in Egypte woonde en er rond 1885 zelf fotografeerde.

Tijdens dit programma worden deze bijzondere foto's vanuit verschillende invalshoeken nader belicht. Rob Morees spreekt een ode aan de tentoonstelling uit. Vervolgens geven Saskia Asser en Carolien van Zoest een lezing. Aansluitend op het programma biedt Huis Marseille het publiek van SPUI25 een borrel en een besloten bezichtiging van de tentoonstelling aan.

Over de sprekers

Rob Moorees woont en werkt als autonoom fotograaf in Amsterdam, zijn werk is onderdeel van diverse collecties waaronder Rijksdienst Beeldende Kunst en Gemeentearchief Amsterdam. Daarnaast houdt hij zich als docent, columnist, jurylid en curator intensief bezig met fotografie. Zo geeft hij les op het ACF (Amsterdam) en op iArts (Maastricht) en maakte hij voor Huis Marseille de archiefexpositie "Life is Strange". Rob Moorees schrijft columns voor diverse tijdschriften en is daarnaast als publicist/curator verbonden aan "Spaarnestad Photo", onderdeel van Het Nationaal Archief, in Den Haag. 

Saskia Asser is conservator van Huis Marseille en samensteller van de tentoonstelling In Egypte: Reizigers en fotografen, 1850-1900. Zij studeerde kunstgeschiedenis in Leiden met als specialisatie fotografie. Voor Huis Marseille maakte zij diverse fotohistorische tentoonstellingen waaronder 'De Keizer aan de Keizersgracht: de fotocollectie van Wilhelm II (2002)', 'Isidore van Kinsbergen: Fotopionier in Nederlands-Indië' (2005) en 'First Light: Fotografie & Astronomie' (2010). Zij is eveneens editor van de publicatiereeks Rijksmuseum Studies in Photography.

Carolien van Zoest werkt bij het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten in Leiden. Naast Egyptologie (doctoraal Leiden 1997) zijn haar interesses o.a. de geschiedenis van haar vakgebied en levende geschiedenis (18e-19e eeuw en Romeinse tijd).

Diederik Burgersdijk is docent klassieke talen aan het Cartesius lyceum en als docent en onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, aan het Allard Pierson Museum en de Universiteit van Amsterdam. Burgersdijk is oprichter en oud- voorzitter van stichting Zenobia ter bevordering van de bestudering van oost-west relaties. Hij schreef onlangs het boek De macht van de traditie. Het keizerschap van Augustus en Constantijn.

 

 

-

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25