Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Plots zijn de ijsblokjes verdwenen. De voorjaarszon is stiekem van je linker- naar je rechterwang geslopen. Je kijkt van je vrienden naar je pols. De tijd is voorbij gevlogen, zeg je. Maar doet die taal recht aan de ervaring? De tijd leek hier op dit terras juist stil te staan. Een avond over tijd door SPUI25 in Spe.

Detail Summary
Datum 10 april 2017
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie

De vraag ‘wat is tijd?’ houdt de mens al eeuwenlang bezig, een eenduidig antwoord is (nog) niet voor handen. In deze editie van SPUI25 in Spe proberen we middels natuurwetenschap en filosofie het grote mysterie van de tijd te ontrafelen. We beperken ons niet tot één venster. Aangezien de dikte van je lens beïnvloedt wat je ziet, verkennen we tijd op verschillende schalen. We starten op het kleinste niveau van elementaire deeltjes. Daar ergens moet tijd ontstaan, maar hoe eigenlijk? Natuurkundige Marcel Vonk legt uit dat tijd op dit niveau wel bestaat, maar nog geen richting kent.
Vervolgens zoomen we uit naar menselijke proporties. We gaan te rade bij de filosofie. Van Kants idee van tijd als een a priori ‘aanschouwingsvorm,’ tot Bergsons en Deleuzes idee van ‘tijd als duur’ die een meer vloeibare tijdsdimensie beschrijft. Hoe structureert tijd volgens deze filosofen de menselijke ervaring?

Ondertussen reflecteren we op kwesties van tijd. Geen tijd hebben, even tijd maken, de tijd doden: wat zeggen we nu eigenlijk? En hoe verhoudt deze taal zich tot wat de natuurkunde ons vertelt – kan de natuurkunde ons überhaupt helpen tijdsbeleving te begrijpen? Want al die universeel geldende wetten ten spijt, hoe begrijpen we dat tijd op het ene continent zo anders wordt ervaren dan op het andere? Hier in het Westen voelt het niet zelden alsof tijd ons in zijn greep houdt. Deadlines slaan de klok en overvolle agenda's gelden als statussymbool. Uren moeten zo veel mogelijk bespaard en niet verspild worden. Worden wij beheerst of laten wij ons beheersen?

Op deze avond gaan we middels voorbeelden uit literatuur, muziek en film op zoek naar wat Proust al beschreef als 'extratemporele vreugde'; het geluksgevoel dat je overvalt wanneer je voor even buiten de wijzers van de klok stapt.

Over de sprekers

Marcel Vonk promoveerde in 2003 op de snaartheorie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als onderzoeker in onder andere Zweden, Frankrijk, Zuid-Afrika en Portugal. Inmiddels is hij terug bij de UvA waar hij onderzoek doet in de snaartheorie en actief bezig is deze kennis ook met het publiek te delen – zo geeft hij lezingen aan een breed publiek. In 2010 kwam zijn boek Snaartheorie uit. Verder schreef hij populairwetenschappelijke artikelen over onder meer de relativiteitstheorie, quantummechanica en zwarte gaten. 

Jannah Loontjens is filosofe, schrijfster en dichteres. Als filosofe studeerde ze af op Heideggers denken over Hölderlin waarna ze promoveerde bij Algemene Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Aan ArtEZ is ze docent filosofie en literatuuranalyse. Ze schreef meerdere romans, dicht- en essaybundels en onlangs het autobiografische filosofieboek Roaring Nineties: Of hoe de filosofie mijn leven heeft veranderd. Verder schrijft ze literatuur- en poëzierecensies voor onder meer de Volkskrant en Awater.

Kasper Bockweg studeerde geschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is werkzaam bij Uitgeverij Vantilt, redactielid bij filosofisch café Felix & Sofie en freelance moderator/programmamaker. Hij houdt zich vooral bezig met hedendaagse metafysica en de filosofie van tijd.

Jetske Brouwer (moderator) studeerde geschiedenis en doet nu haar master filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en is redactielid van SPUI25 in Spe.

Abel Jansma (moderator) rondde zijn bachelor natuur- en sterrenkunde af en volgt nu de master theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en is redactielid van SPUI25 in Spe. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam