Nederlands fascisme?

In samenwerking met Uitgeverij Vantilt

25apr2017 20.00 - 21.30

Evenement

Vanaf het Verbond van Actualisten tot de NSB: er zijn in Nederland tussen 1923 en 1945 meer dan zestig fascistische groeperingen actief geweest. Lange tijd is aangenomen dat Nederlands fascisme maar weinig verschilde van buitenlandse varianten, maar in zijn nieuwe boek ‘In de ban van een beter verleden’ trekt Willem Huberts dit in twijfel. Deze avond buigen we ons over de vraag: bestaat er een typisch Nederlands fascisme?

Het fascisme heeft in Nederland nooit een voet aan de grond kunnen krijgen zoals in Duitsland of Italië wel het geval was. Toch zagen vele tienduizenden Nederlanders in het interbellum zichzelf als fascist. De bewegingen die zij aanhingen kwamen allen tot stand binnen het Nederlandse politieke bestel. Maar was er iets typisch Nederlands aan te wijzen in dit fascisme? Tijdens het programma Nederlands fascisme? beschouwen we de geschiedenis van het Nederlands fascisme, en staan we stil bij het maatschappelijk onbehagen en ongenoegen waarop het fascisme kon gedijen. Wat verklaart de opkomst van het fascisme in Nederland? En kunnen we vandaag de dag nog spreken van fascisme?

Na een lezing van Willem Huberts geven Robin te Slaa en Daniël Knegt een korte reactie, waarna er ruimte is voor een paneldiscussie onder leiding van moderator Diederik Burgersdijk met vragen uit de zaal. 

-

Over de sprekers

Willem Huberts studeerde Nederlands en schreef eerder twee werken over nationaalsocialistische Nederlandse letterkunde. In de ban van een beter verleden is een bewerking van zijn proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Robin te Slaa is historicus en publicist. Samen met Edwin Klijn werkt hij aan een driedelig naslagwerk over de NSB. Het eerste deel (1931-1935) verscheen in 2009 en volgende deel (1936-1941) komt volgend najaar uit. Te Slaa publiceerde daarnaast Is Wilders een fascist? (2012) en 1941. Het masker valt (2016). Het laatste boek schreef hij opdracht van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Op 2 mei verschijnt zijn boek Wat is fascisme? Oorsprong en ideologie.

Daniël Knegt is docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in internationaal fascisme en Europees denken. Hij promoveerde in november 2015 aan het European University Institute op een proefschrift over Franse fascistische intellectuelen, waarvan de boekversie dit najaar verschijnt.

Diederik Burgersdijk (moderator) is docent klassieke talen aan het Cartesius lyceum en als docent en onderzoeker verbonden aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, aan het Allard Pierson Museum en de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef onlangs het boek De macht van de traditie. Het keizerschap van Augustus en Constantijn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25