Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Op welke manieren kan data gebruikt worden om te zorgen voor een veiligere wereld? Welke kansen en mogelijkheden biedt Big data ons? En welke gevolgen hebben deze nieuwe ontwikkelingen op onze privacy? In de week van het wereldkampioenschap Econometrie vindt deze middag over Big data, veiligheid en criminaliteit plaats.

Detail Summary
Datum 3 april 2017
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-

Er wordt al jaren gesproken over het concept Big data en er zijn talloze organisaties die data handig analyseren om tot nieuwe inzichten te komen. Toch blijft de vraag hoe overheden en andere instanties dit kunnen gebruiken om criminaliteit te bestrijden. Door nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cybercriminaliteit en door de complete digitalisering van de huidige wereld zijn er nieuwe aanpakken nodig. Wat zijn bovendien de gevolgen van terroristische dreigingen en wereldwijde criminele netwerken op de ontwikkelingen in data-analyse?

In deze interactieve paneldiscussie zullen vijf sprekers uit zowel de academische wereld als het bedrijfsleven onder leiding van Marc Salomon (Decaan van de Amsterdam Business School) in gesprek gaan over bovengenoemde vragen (en meer) op het gebied van Big data- toepassingen gerelateerd aan criminaliteit en veiligheid. 

Over de sprekers

Raymond van Es is momenteel Director Analytics bij Ortec Data Science. Na zijn opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU in Delft, heeft hij in het verleden in zowel de ruimtevaartindustrie als in de rubberindustrie gewerkt. Hierna begon hij in 1998 bij AEGON en hier heeft hij als bestuurslid van meerdere, door AEGON gefinancierde, startups bijgedragen aan de innovatie binnen het bedrijf. In zijn huidige rol bij Ortec ondersteunt hij bedrijven in de financiële wereld met het implementeren van een meer data gedreven aanpak.

Sarah Eskens is promovenda bij het Instituut voor Informatierecht. Ze doet onderzoek naar de rechten van nieuwsconsumenten (vrijheid van meningsuiting, privacy, gegevensbescherming) wanneer zij nieuws ontvangen dat is afgestemd op hun persoonlijke interesses. Sarah heeft hiernaast ook onderzoek gedaan naar de transparantie van nationale inlichtingendiensten en de privacy van de consument.

Ron Boelsma is innovatie- en kennismakelaar bij de Landelijke Eenheid. Hij verkent nieuwe concepten met name op het gebied van digitalisering, cybercrime, ondermijnende criminaliteit en terrorisme. Een nauwe samenwerking met (internationale) partners en wetenschap is hiervoor van toenemend belang.

Marcel Worring is professor in data science bij business analytics en directeur bij het Informatics Institute. Zijn onderzoek is op het gebied van multimedia analyse. Hiernaast is Marcel ook bestuurslid van het Forensic Intelligence Network of Excellence. Deze beroepsvereniging houdt zich bezig met intelligente data-analyse op het terrein van Safety en Security.

Marc Welters is afgestudeerd als bedrijfseconoom aan de universiteit van Maastricht en deed in Maastricht ook een postdoc RA. Sinds 2004 is hij partner bij EY, waar hij het IT-auditteam leidt dat zich specifiek richt op de financiële sector. Marc onderscheidt drie belangrijke onderwerpen binnen het vakgebied IT-audit, te weten: ondersteuning van de jaarrekeningcontrole, data-analytics en (cyber) security. Zijn expertise ligt op het vlak van jaarrekeningcontrole en data-analytics.

Marc Salomon (moderator) is decaan van de Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam. Hiernaast is hij ook opleidingsdirecteur van de MBA in Big Data & Business Analytics. Zijn onderzoeksinteresse ligt hoofdzakelijk in de toepassing van wiskunde, statistiek en IT om problemen in het bedrijfsleven op te lossen. In het verleden heeft hij als Chief Operating Officer gewerkt voor het advocatenkantoor Stibbe en het adviesbureau McKinsey & Company.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam