Licht op Rusland. Russische digitale revolutie: vrijheid en isolatie

In samenwerking met Nederlands Instituut Petersburg (NIP)

12dec2016 17.00 - 18.30

Evenement

In deze editie van ‘Licht op Rusland’, het jaarlijkse debat van het Nederlands Instituut Petersburg, staat de in het Westen grotendeels onbekende geschiedenis van de computerwetenschap in de Sovjet-Unie centraal. Tegenwoordig heeft 70% van de Russische burgers toegang tot het internet en boeken Russische softwareontwikkelaars commerciële successen. Maar in hoeverre is dit te combineren met de huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en het ideaal van vrije informative-uitwisseling? Met: Peter Sloot, Maarten de Rijke, Olessia Koltsova en Sudha Rajagopalan. Voertaal: Engels

Tijdens de discussie zullen zowel de geschiedenis als de toekomst van de technologische wetenschappen in Rusland worden behandeld. Waar alfawetenschappen wegkwijnden gedurende het communistische bewind bloeide de ‘computational science’-gemeenschap van de Sovjet Unie op tot een leidende innovatieve kracht in de wereld. Nog steeds behoren Russische programmeurs tot de beste ter wereld. Als het om de politieke ontwikkelingen van nu gaat, horen we steeds vaker dat Rusland terugkeert naar de isolatiepolitiek van de Sovjet-Unie. De internetvrijheid wordt bedreigd door ‘antiterroristische’ wetgeving, de sociale media worden bestookt door ‘trollen’ die voor de overheid werken. Wat zegt dit over de toekomst van het internet in Rusland? In hoeverre zijn de innovatieve IT-ontwikkelingen en vrije informatie-uitwisseling te combineren met een ‘geleide democratie’?

Vier sprekers zullen ons, met de hulp van moderator Olga Sezneva, wegwijs maken in de wereld van de Russische digitale revolutie.

Over de sprekers

Peter Sloot is professor Computational Science en leidt onderzoekslaboratoria in Singapore, St. Petersburg en Amsterdam. In 2010 ontving hij van de president van de Russische Federatie de Leading Scientist Mega Grant. Momenteel is hij wetenschappelijk directeur van het Institute of Advanced Study in Amsterdam. In zijn lezing gaat hij vertellen over de opkomst van het Computationele denken. Aan het eind van de jaren 1890 begonnen Russische wetenschappers te rapporteren over 'homogene ruimten': een discrete blik op de wiskundige wereld om ons heen. Prof. Sloot zal laten zien hoe dit uiteindelijk uitgegroeid is tot Information Theory of Cellular Automata  met een voorbeeld van een recente Nederlands-Russische samenwerking op dit gebied.

Maarten de Rijke van de Universiteit van Amsterdam staat bekend als dé academische autoriteit op het gebied van de wetenschappelijke toepasbaarheid van zoekmachines. In ‘Licht op Rusland’ zal de professor Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, vertellen over zoekmachines en over de specifieke eigenschappen van zoekmachines in Rusland.

Olessia Koltsova, de directeur van het ‘Laboratory for Internet Studies’ aan de National Research University Higher School of Economics, Petersburg zal spreken over het internet in Rusland en de zoektocht via zoekmachines naar vrijheid. De academische specialiteiten van Koltsova omvatten methoden in internet onderzoek, de media en globalisatie en sociale problemen en de media.

Sudha Rajagopalan is Assistant Professor, Oost-Europese Studies aan de UvA. Haar onderzoeksinteresses zijn onder meer de Sovjetse culturele geschiedenis en nieuwe media cultuur. Voor haar werk is Sudha betrokken bij debatten en discussies over nieuwe digitale maatschappelijke sferen, burgerschap, affecten en emoties, beroemdheid, identiteitsprocessen en geheugenfenomeen. Resultaten van Rajagopalans onderzoek worden regelmatig gepubliceerd in Celebrity Studies, Transformative Works and Culture, South Asian Popular Culture and Journalism Studies. In Licht op  Rusland vertelt zij over Unspectacular politics: competing imaginaries on digital platforms in Russia.

Olga Sezneva (moderator) is Assistant Professor aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA, en Visiting Professor of Urban Studies aan de European University te St. Petersburg. Ze behaalde haar PhD in Sociologie aan New York University.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25