Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Stalen deuren, smeedijzeren tralies en schrikdraad: gevangenissen zijn duidelijk aanwezig in onze stad. We fietsen erlangs of kijken ernaar vanuit de trein of metro, maar de hoge hekken en het blinde glas houden voor ons verstopt wat daar binnen gebeurt. Hoe gaat het eraan toe achter die streng bewaakte muren? En hoe kan de benauwdheid van de cel de creatieve geest stimuleren? Jongerenredactie SPUI25 in Spe werpt in dit programma een artistieke blik in de lik.

Detail Summary
Datum 16 december 2016
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie

Gevangenissen werken op onze fantasie. De vrijheidsstraf is verbonden met diverse vormen van menselijk fantasie en vindingrijkheid. Dit uit zich in allerlei kunstvormen: in geschrift - talloze auteurs schreven hun meesterwerken in gevangenschap - in schilderijen en foto’s, maar ook in gewapend beton, namelijk het architectonisch ontwerp van de gevangenis. Dit avondprogramma neemt je mee op een kunstzinnige rondreis met gevangenschap als thema.

Architect Erik Fokkema vertelt wat er allemaal kwam kijken bij het ontwerpen van het gloednieuwe penitiaire centrum in Zaandam. Schrijver-theatermaker Christine Otten draagt een stuk voor uit Gevangenismonologen, dat zij schreef in samenwerking met gedetineerden. Jaap van der Spek biedt een kijkje in de keuken van Young in Prison, een internationale organisatie die jeugdige gedetineerden stimuleert tot sport- en kunstbeoefening. Maarten Asscher vertelt over zijn onderzoek naar gevangenschap in de literatuur. Dit alles omlijst door aangrijpende gevangenisfoto’s en live voorgedragen gedichten over het gevang. 

Over de sprekers

Erik Fokkema (1960) is architect/partner bij EGM Architecten. In zijn carrière heeft hij een breed scala aan onderscheidende gebouwen ontworpen voor zorg, overheid, onderzoek, maatschappij en woningbouw. Erik Fokkema was hoofdarchitect en verantwoordelijk voor het ontwerp van de Nederlands meest recente penitentiaire inrichting. De gevangenis in Zaandam is sinds juni 2016 in gebruik.

Jaap van der Spek (1984) is projectleider van Young in Prison (YiP) in Nederland. YiP is een internationale NGO die kinderen en jongeren in conflict met de wet helpt positief bij te dragen aan de samenleving, door middel van creatieve en sportieve programma's voor persoonlijke ontwikkeling in gevangenschap en erna. YiP gelooft dat creativiteit het potentieel van elk kind in conflict met de wet bevrijdt om positief bij te dragen aan de samenleving.

Christine Otten (1961) is schrijver, performer en theatermaker. Ze brak door in 2004 met de grote roman 'De laatste dichters' die genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs, bewerkt voor theater en is vertaald in het Engels. Christine Otten gaf schrijfworkshops aan ex-gedetineerden in Amsterdam, waaruit bijzondere verhalen naar voren kwamen. Uit deze groep mannen bleven twee enthousiaste jongens over. Zij wilden hun ervaringen in en na de gevangenis met de buitenwereld delen. Onlangs verscheen haar nieuwe roman ‘We hadden liefde, we hadden wapens’.

-

Maarten Asscher (1957) is schrijver, jurist en directeur van Atheneum Boekhandel. Hij publiceerde onder andere een roman, verhalen, gedichten en essays. Zijn proefschrift Het uur der waarheid is een zoektocht naar de essentie van gevangenisgetuigenissen en -verbeeldingen in boekvorm. In welke literaire werken komt de benauwenis van de gevangeniservaring het sterkst op de lezer over?

Over SPUI25 in Spe

Jongerenredactie SPUI25 in Spe presenteert zes keer per jaar een programma in SPUI25. De redactie beslist zelf welke kwestie ze voor het voetlicht wil brengen. De programma’s zijn gericht op een jong publiek, maar uiteraard is iedereen welkom. Momenteel werkt de redactie aan een essaybundel gebaseerd op de meest succesvolle In Spe-programma’s, te verschijnen bij Amsterdam University Press.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam