Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Voor zijn nieuwe boek sprak Victor Broers met diverse filosofen, economen, ondernemers en andere grote denkers over ideeën creeëren die ver voorbij de huidige norm reiken. Tijdens de presentatie van 'Waarheid, waarden en welvaart' zal Broers in gesprek gaan met een aantal van deze denkers.

Detail Summary
Datum 28 september 2016
Tijd 17:00 - 18:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie

De huidige economische en institutionele crisis toont ons niet alleen de zwakheden in ons economisch systeem, maar vooral die in ons economisch denken. Een denken gestoeld op het ideaal van de vrije markt, op competitie en op de illusie van continue groei. Een denken dat economie bovendien beschouwt als een abstracte, van cultuur losstaande wetenschap die universeel op iedere samenleving toepasbaar zou zijn. Dat wat wij jarenlang als onze (economische) realiteit beschouwden blijkt inmiddels een achterhaald verhaal dat ons niet langer in staat stelt om oplossingen te creeën voor ons schuldenprobleem, de groeiende economische ongelijkheid en grote maatschappelijke spanningen die hier het gevolg van zijn.

In Waarheid, waarden en welvaart beschrijft Victor Broers de grote verschuivingen die onze maatschappij momenteel ondergaat en gaat hij op zoek naar een nieuw leidend verhaal dat de overgang mogelijk maakt naar een nieuw economisch systeem. Een nieuw verhaal dat ons in staat stelt om heel anders te denken over productie, over de markt en over welvaart. Voor deze zoektocht ging hij in heel Europa in gesprek met filosofen, economen, ondernemers en andere grote denkers die ideeën creeëren die ver voorbij de huidige normaal reiken. Met een aantal van deze denkers zal hij tijdens deze presentatie in gesprek gaan.

Over de sprekers

Victor Broers (1983) is denker, schrijver en spreker. Hij werkte als adviseur voor het Ministerie van Financiën en schreef boeken over de kredietcrisis, Thomas Piketty en onlangs nog De Panama Papers, waar gaan ze echt over?.

Arnoud Boot is professor Corporate Finance en Financial Markets aan de Universiteit van Amsterdam en co-director van het Amsterdam Center for Law & Economics (ACLE). Tevens is hij de directeur van het Amsterdam Center for Corporate Finance (ACCF), een think tank die er op is gericht om de dialoog tussen de wetenschap en praktijk te stimuleren. Daarna studeerde hij tot en met 1987 aan de Universiteit van Indiana in Bloomington en rondde daar zijn studie af met een Ph.D. en een MBA.

Arjo Klamer is een Nederlandse hoogleraar in de economie van de kunst en cultuur aan de faculteit Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vanaf mei 2014 is hij namens de Socialistische Partij wethouder Sociale Zaken en Participatie in Hilversum. Klamer promoveerde in 1981 aan de Duke University in de Verenigde Staten en doceerde van 1981 tot 1994 economie aan verschillende universiteiten in dat land.

Christiaan van der Kwaak is universitair docent macro-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Begin 2017 zal hij promoveren aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de macro-economische effectiviteit van fiscaal en monetair beleid in een omgeving waar banken onder-gekapitaliseerd zijn en veel staatsobligaties op hun balans hebben staan. Hieraan gerelateerd houdt van der Kwaak zich uitvoerig bezig met de studie naar de Europese schuldencrisis en naar mogelijke oplossingen hiervoor.

Raphael Hunsucker (moderator) is promovendus Oude Geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij werkt aan een promotieonderzoek met de titel 'Memoriae conditorum, conditores memoriae en onderzoek doet naar de wortels van Europa. Hij is tevens hoofdredacteur van Roma Aeterna

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam