Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Dit jaar trappen de redactieleden van SPUI25 in Spe voor het eerst het seizoen af met hun eigen feestelijke openingslezing. Als voorbode voor de SPUI25-lezing met Teju Cole spreekt de Liberiaans-Nederlandse schrijver Vamba Sherif, auteur van onder andere het boek 'De Zwarte Napoleon', over de blik van de Ander en over alternatieve geschiedschrijving. Hoe verandert onze geschiedenis als we een Westers gezichtspunt verlaten?

Detail Summary
Datum 16 september 2016
Tijd 20:00 - 21:30
Locatie Spui 25
Ruimte Locatie
-
Vamba Sherif. Foto Frank Nuiver

In The Passenger, een film van Michelangelo Antonioni, interviewt een journalist (Jack Nicholson) een Afrikaanse sjamaan. De journalist vraagt waarom de sjamaan nog steeds tribale rituelen uitvoert, al heeft hij in Frankrijk en Joegoslavië gewoond – komen ze hem inmiddels niet vals voor? De sjamaan is even stil. Dan legt hij uit dat hij best antwoord op die vraag kan geven, maar dat de journalist er niet veel van zou opsteken: “Your questions are much more revealing about yourself, than my answers would be about me”. De sjamaan staat op en draait de camera richting de journalist. Nu kan het interview beginnen.

De Westerse wereld lijkt vaak te spreken van de "Ander" – maar wat gebeurt er als we de blik omkeren? Wat gebeurt er wanneer de vragen van de vragensteller bevraagd worden? In de SPUI25 in Spe-lezing van dit jaar onderzoekt de Liberiaans-Nederlandse schrijver Vamba Sherif hoe we geschiedenis buiten het gangbare Westers perspectief kunnen belichten.

Aansluitend op zijn lezing wordt Sherif geïnterviewd door twee redactieleden van SPUI25 in Spe. Na afloop kan er geproost worden op de start van het nieuwe seizoen tijdens een feestelijke borrel.

Deze lezing sluit aan bij de SPUI25-lezing met Teju Cole op 23 september.

Over Vamba Sherif

Schrijver Vamba Sherif (1973) woonde op drie continenten: Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Hij werd geboren in Liberia als kind van een universitair professor en een zakenvrouw. De tweede helft van zijn kindertijd bracht hij door in Koeweit. Daar ontdekte hij wereldliteratuur en las hij Tsjechov, Flaubert en Stendhal naast Cheikh Hamidou Kane en Ousmane Sembene. Via een tussenperiode in Syrië kwam hij terecht in Nederland. Zijn eigen roman De Zwarte Napoleon is gebaseerd op het verhaal van Samori Touré die in 1887 een leger naar Europees model bijeenbracht om een eigen Wasulu-rijk te stichten. De Franse koloniale heersers doopten deze Afrikaanse vrijheidsstrijder de ‘zwarte Napoleon’ – maar is dat een lofbetuiging of etnocentrisme? Wie kijkt er naar wie en met welke ogen?

Vamba Sherif heeft zes romans op zijn naam staan en hij schreef onder andere voor The New York Times, Long Cours en KulturAustausch. Op zijn nachtkastje liggen Thomas Mann, Camara Laye, Marquez, Singer en Coetzee. Volgens Vamba Sherif kan een schrijver niet schrijven zonder dingen uit het eigen leven in zijn werk te verwerken. Zoals Flaubert ooit zei: ‘Madame Bovary, c’est moi.’

Over SPUI25 in Spe 

Jongerenredactie SPUI25 in Spe presenteert zes keer per jaar een programma in SPUI25. De redactie beslist zelf welke kwestie ze voor het voetlicht wil brengen. De programma’s zijn gericht op een jong publiek, maar uiteraard is iedereen welkom. Momenteel werkt de redactie aan een essaybundel gebaseerd op de meest succesvolle In Spe-programma’s, te verschijnen bij Amsterdam University Press.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Spui 25

Ruimte Locatie

Spui 25-27
1012 WX Amsterdam