De clan van Orbán

Hij is Europa’s langstzittende en meest omstreden regeringsleider: Viktor Orbán, premier van Hongarije. Vijand van Europa’s progressief-liberalen, vriend van Poetin en van extreemrechtse avonturiers op de Balkan en in de polder. Orbán belichaamt de westerse politieke crisis, stelt Tijn Sadée in zijn nieuwe boek De clan van Orbán. Vanavond gaat hij in gesprek met Krisztina Lajosi-Moore, Stéphane Alonso en Matthijs Lok.

Sinds 2001 volgt Europa-correspondent Tijn Sadée de Hongaarse premier op de voet. Voor De clan van Orbán bundelde Sadée zijn ervaringen en sprak hij met Orbáns politieke vrienden en vijanden, in Boedapest en in Brussel. Het boek werd een portret van een autocraat die het politieke debat in Europa nog jaren zal bepalen.

Sadée beschrijft hoe in Orbáns politieke verdienmodel de zondebok onontbeerlijk is, en hoe zijn geoliede propagandamachine telkens een nieuwe introduceert: Soros, de kosmopoliet, de migrant, de genderactivist of de bemoeizuchtige eurocraat. Orbán en zijn clan worden verdacht van grootschalige fraude met het geld van de Europese belastingbetaler. Mainstreampolitiek en -journalistiek krijgen nauwelijks vat op hem. Ondertussen bouwt hij aan zijn – zoals hij het zelf noemt – ‘illiberale’ samenleving, die steeds meer Europeanen aantrekt.

Over de sprekers

Tijn Sadée reist al ruim twintig jaar als correspondent door Europa voor onder meer NRC, NPO Radio 1 en VPRO. Hij woonde vanaf 2001 in Boedapest, vanaf 2009 in Brussel, en sinds 2021 reist hij tussen beide landen. In 2021 publiceerde hij, met Bert van Slooten, Het Brusselse moeras.

Krisztina Lajosi-Moore is cultuurhistoricus en als universitair docent moderne Europese cultuur verbonden aan de afdeling Europese Studies van de UvA. Haar onderzoeksgebied is (trans)nationalisme, met een speciale focus op het snijvlak van cultuur, geschiedenis, media en politiek gedachtegoed.

Stéphane Alonso is sinds eind 2022 chef van de buitenlandredactie van NRC. Hij zat voor de krant tweemaal in het buitenland, in Polen en als EU-correspondent in Brussel. Over zijn tijd in Warschau schreef hij het boek Nog is Polen niet verloren.

Matthijs Lok (moderator) is universitair docent Moderne Europese Geschiedenis bij de afdeling Europese Studies van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde in maart 2023 het boek Europe against Revolution bij Oxford University Press. Andere recente werken zijn Eurocentrism in European History and Memory (AUP), The Politics of Moderation (Palgrave) en Cosmopolitan Conservatism (Brill).

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 06 24
Die Vorleser live
Franz Kafka

Is Kafka zware kost? Ja, zeker. Maar tegelijkertijd een bron van inspiratie, herkenning en levenslessen – voor de samenleving, het individu, de twijfelaar, de familievader. 100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast Die Vorleser een speciale live-editie aan Kafka, met als gast Abdelkader Benali.

Datum
Donderdag 27 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 06 24
On the afterlives of history and dogmatic upbringing in Greece and beyond
Niki means Victory – but over what?

On the occasion of the Dutch translation in 2023 of the novel Niki (2014) by the Greek writer Christos Chomenidis – longlisted for the (Dutch) European Literature Prize – the author will have a conversation with Michel Krielaars and Elke Weesjes about the myths and realities around ideological and dogmatic forms of education in Greece, the Netherlands, and former communist states, and the multiple afterlives of history in the present.

Datum
Donderdag 27 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25