Vrijdag | Boekpresentatie: Een ongeluk in slowmotion

In samenwerking met de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen en uitgeverij Prometheus/ Bert Bakker

23nov2012 17.00 - 19.00

Lezing

Feestelijke boekpresentatie van 'Een ongeluk in slowmotion, aantekeningen van een ramptoerist' van Ewald Engelen, waarin hij verslag doet van de veelkoppige crisis waar we al een half decennium mee worstelen. Met medewerking van Xandra Schutte, Menno Hurenkamp, Martin Visser, Maarten Schinkel en Eric Smit.

 

‘Geen belangrijker tijdstip dan het moment voor de inslag, wanneer je de controle over het stuur bent kwijtgeraakt maar de boom nog niet hebt geraakt,’ zo schreef Ewald Engelen juli 2009.

 Dit boek is het verslag van een ongeluk in slow motion. Het ongeluk in kwestie is de veelkoppige crisis waarmee we al ruim een half decennium worstelen, en die op zoek is naar een boom om tegen tot stilstand te komen. Een ongeluk in slow motion gaat minder over die boom en het al dan niet onvermijdelijke ongeluk, en meer over de bestuurders die koste wat kost het ongeluk proberen af te wenden en wild aan dat ene stuur rukken.

Vol ergernis over zo veel stompzinnigheid, maar ook vol empathie, probeert Engelen de rol van informatie, journalisten, Twitter, politici, de financiële markten, de banken en het electoraat bij de vele reddingspogingen van het gefinancialiseerde kapitalisme van voor de crisis te beschrijven. Van dichtbij, geëngageerd en in de vorm van korte, in de tijd bevroren vignetten.

 

Voor dit programma nodigt Ewald Engelen de columnisten Maarten Schinkel (NRC Handelsblad) en Martin Visser (Financieele Dagblad) uit met hem in gesprek te gaan over de stand van de Nederlandse columnistiek in tijden van crisis. Daarnaast komt Eric Smit, auteur van onder andere boek over Nina Brink en oprichter van journalistiek onderzoeksbureau Follow the Money, aan het woord. 

Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Moderator is politicoloog en journalist Menno Hurenkamp.

 

Ewald Engelen

Ewald Engelen is, na aanstellingen bij Wageningen University en de WRR, in 2009 benoemd tot hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft over gefinancialiseerd kapitalisme in de breedste zin van het woord. Hij is regelmatig in de media te vinden, schrijft een tweewekelijkse column over economie in De Groene Amsterdammer en is iedere zaterdag met een column in Het Parool te vinden.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142

Gepubliceerd door  Spui25