Woensdag | Alva Noë en Bert Keizer: We zijn toch geen brein?

In samenwerking met uitgeverij Lemniscaat

21nov2012 20.00 - 22.00

Lezing

Een avond over filosofie en neurowetenschap met Alva Noë en Bert Keizer, twee spraakmakende wetenschappers die ons laten zien dat het verklaringsmodel van Dick Swaab volstrekt ontoereikend is om de vele vragen die het bewustzijn oproept adequaat te beantwoorden. Noë en Keizer stellen de raadselen van het bewustzijn centraal, niet het verklaringsmodel.

Onze cultuur is geobsedeerd door de hersenen. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat het bewustzijn zelf, de Heilige Graal van de wetenschap, spoedig kan worden verklaard in termen van het functioneren van het zenuwstelsel. Een faliekante misvatting, zo betoogt de Californische filosoof en neurowetenschapper Alva Noë in dit boek. Het bewustzijn is geen solovoorstelling van de hersenen; het wordt in hoge mate bepaald door onze voorgeschiedenis en onze interactie met de wereld om ons heen. Neurowetenschappers als Victor Lamme en Dick Swaab houden het onderzoek gevangen binnen een veel te beperkt gebied, aldus Noë: ‘De gedachte dat wij ons brein zijn, is even onvoorstelbaar als een orkest dat zonder musici muziek maakt.’

Alva Noë wordt tijdens deze avond geïnterviewd door Bert Keizer.

Let op: de voertaal is Engels 

De sprekers

Prof. Alva Noë (1964) is filosoof en neurowetenschapper aan de University of California en het Institute of Cognitive and Brain Sciences in Berkeley, California. Noë leeft in Berkeley met de kunstenares Miriam Dym. Andere boeken van Noë’s hand zijn Action in Perception en Varieties of Presence.

Bert Keizer (1947) is arts, filosoof en schrijver van succesvolle boeken als Waar blijft de ziel?, Onverklaarbaar bewoond en Het refrein is Hein. Keizer is columnist van Filosofie Magazine, Trouw en Medisch Contact.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142

Gepubliceerd door  Spui25