Literair werk ontdekt van Cobra-schilder Eugène Brands

In samenwerking metAthenaeum Boekhandel

30mrt2012 17.00 - 19.00

Lezing

Lezing over het unieke literaire werk van Cobra-schilder Eugène Brands (1913-2002), dat onlangs samen met onbekend vroeg beeldend werk werd teruggevonden. Brands was hiermee een bron van inspiratie voor zijn latere Cobra-makkers. De vondst vormt een belangrijke aanvulling op de geschiedenis van literatuur en beeldende kunst vanaf 1938 in Nederland.

Eugène Brands (1913-2002) werd als Cobra-schilder beroemd en geliefd, maar aanvankelijk twijfelde hij of hij schilder of schrijver zou worden. In 1947 besloot hij zich uitsluitend aan het schilderen te wijden, waarna hij zijn literaire productie weggooide. Slechts enkele gepubliceerde teksten waren tot nu toe van hem bekend. Een groot aantal manuscripten bleef echter bewaard bij een jeugdvriend, die ook veel onbekend beeldend werk van hem bezat. Kunsthistorica Willemijn Stokvis ontdekte dit alles bij toeval in diens nalatenschap. Zij verwerkte dit deels in een monografie over de vroege Brands. In vervolg daarop verschijnen er nu twee bundels met selecties uit de verrassende experimentele gedichten en verhalen die Brands vanaf 1938 schreef.

Voor SPUI25 vertelt Willemijn Stokvis over deze sensationele ontdekking. Uitgever Laurens van Krevelen zal toelichting geven over de selecties en over de betekenis van Brands’ literaire werk.

De titels van de twee boeken zijn: Sterrenbeelden in het zand. Gedichten 1938-1946, en: Het sterffeest en ander dichterlijk proza 1938-1948. Ze verschijnen bij de surrealistische uitgeverij Brumes Blondes.

Willemijn Stokvis

Willemijn Stokvis studeerde kunstgeschiedenis aan de Utrechtse universiteit. Zij doceerde moderne kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Haar proefschrift Cobra: de weg naar spontaniteit (1973, 6e druk 2004) geldt internationaal als standaardwerk. In 2010 publiceerde zij de uitvoerige studie De verborgen wereld van Eugène Brands, over de beginjaren van deze kunstenaar.

Laurens van Krevelen

Laurens van Krevelen studeerde Nederlands recht aan de UvA. Van 1972 tot 2000 was hij werkzaam als literair uitgever. Hij publiceert poëzie, essays en vertalingen. Sinds 1964 is hij betrokken bij de surrealistische private press Brumes Blondes, waar de beide boeken van Eugène Brands nu verschijnen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. U dient zich wel van tevoren in te schrijven via onderstaande link AANMELDEN.

Deelname

Gepubliceerd door  Spui25