Migratie in de klassieke wereld. Week van de Klassieken 2019

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel en Allard Pierson Museum

04apr2019 20.00 - 21.30

Evenement

Mensen die van de ene naar de andere plek verhuizen: het is van alle tijden. Migratie gaat niet alleen over bevolkingsstromen na een oorlog of tijdens grote volksverhuizingen, maar ook over de verspreiding en mobiliteit van mensen, kennis, handelswaar en cultuur naar de verste uithoeken van de wereld en de invloed daarvan op gedachtegoed, wetten en religies.

‘Migratie’ is het thema van deze Week van de Klassieken. Het themaboekje wordt dit jaar verzorgd door historicus Jona Lendering en draagt de titel Wahibre-em-achet en andere Grieken. Lendering vertelt op deze avond over migratie en mobiliteit in de oudheid, over de verhalen van migranten uit de oudheid zoals de Griek Wahibra Emakhet, maar ook gaat hij in op hoe de oudheidkundige aan zijn informatie komt. Hij laat zien welke informatiekanalen tot de beschikking van de wetenschapper staan, wat daaruit kan worden afgeleid en hoe dit naar een breder publiek moet worden gecommuniceerd. Ook wetenschapsjournalist Marcel Hulspas vertelt in dit programma over zijn boek Uit de Diepten van de Hel waarin de verspreiding van christelijk en islamitisch gedachtengoed tijdens de late oudheid centraal staat. De komst van de Arabische legers deed de christelijke wereld op haar grondvesten schudden. René van Beek, conservator bij het Allard Pierson Museum, leidt de avond traditiegetrouw in aan de hand van een of meer objecten uit de museumcollectie. 
De avond wordt gemodereerd door classicus David Rijser.

Over de sprekers

Jona Lendering is historicus. Hij schrijft over de oudheid op zijn website livius.org, geeft les over de oudheid bij Livius Onderwijs en houdt een dagelijkse blog over de oudheidkunde bij, getiteld mainzerbeobachter.com. Hij schreef meerdere boeken, waarvan de meest recente Het Visioen van Constantijn is.

Marcel Hulspas is wetenschapsjournalist en schrijft voor verschillende kranten en websites. Zijn meest recente boek is Uit de Diepten van de Hel: Keizers, bisschoppen, de scheuring van het christendom en de opkomst van de islam. Eerder schreef hij Mohammed en het ontstaan van de Islam.

René van Beek is conservator Klassieke wereld bij het Allard Pierson Museum.

David Rijser is universitair docent Latijn aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over een breed scala van culturele onderwerpen, voornamelijk over de klassieke oudheid en haar doorwerking in latere perioden. Hij schreef Een Telkens nieuwe Oudheid. of: Hoe Tiberius in New Jersey belandde en vorig jaar was hij de auteur van het themaboekje van de Week van de Klassieken.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25