20190306_AI
Photo by Alex Knight on Unsplash
De nationale cursus Artificial Intelligence

AI te slim af

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI, is niet meer weg te denken uit de samenleving, en met de dag groeit haar rol in onze levens. Maar waar staat AI eigenlijk voor? En is haar invloed louter positief of zitten er ook mindere kanten aan? Wegkijken is niet langer een optie

Welke wetten bestaan al om intelligentie van computers te reguleren? Wat is het verschil tussen Deep Learning en Machine Learning? Om alle Nederlanders toegang te geven tot basiskennis over AI, is onlangs de Nationale AI-cursus gelanceerd. Bij SPUI25 wordt de cursus ingeleid en kan iedereen de eerste stappen zetten om zich voor te bereiden op een slimme toekomst.

In navolging van het enorme succes van een nationale AI-cursus in Finland, waar 1 op de 10 Finnen de cursus met goed gevolg aflegde, is recentelijk in Nederland een online cursus gelanceerd. Op deze avond nemen enkele docenten van de cursus u mee in mini-colleges én debat over de groeiende intelligentie van algoritmes, bots en bijvoorbeeld uw eigen smartphone. Hoe worden wij beïnvloed, en hoe kunnen we zelf invloed en controle over onze levens en omgeving houden?

Een interactieve avond over en met AI, die een introductie en aanvulling vormt op de online cursus – voor iedereen van digitalenknobbels tot geïnteresseerde leken. U hoeft de Nationale AI-cursus (nog) niet gevolgd te hebben, maar dit mag natuurlijk wel. Speciale gast en presentator is Jim Stolze aanwezig, de bedenker en presentator van de Nationale AI-cursus.

Zie voor meer informatie over de Nationale AI-cursus: https://app.ai-cursus.nl/home.

Over de sprekers

Max Welling is hoogleraar Machine Learning aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van onder meer Over leven met Kunstmatige Intelligentie.

Maarten de Rijke is Universiteitshoogleraar Artificial Intelligence en Information Retrieval aan de UvA. Hij leidt het Innovation Centre for Artificial Intelligence en was directeur van Amsterdam Data Science.

Cees Snoek is hoogleraar Intelligent Sensory Information Systems en expert op het terrein van video- en beeldherkenning. Hij leidt het Intelligent Sensory Information Systems Lab van de UvA en het QUVA Lab, het gezamenlijke onderzoekslab van Qualcomm en de UvA op het terrein van deep learning en computer vision.

Jim Stolze (moderator) is tech-ondernemer op Amsterdam Science park. Met zijn bedrijf Aigency levert hij oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie aan grote bedrijven. Hij is auteur van onder meer Hoe overleef ik mijn inbox? en schrijft een column in het FD.

Gerelateerde programma’s
26 01 24
Political challenges after the EU’s AI Act
Building the European AI Future

In December 2023, the EU finally reached agreement over the AI Act, celebrated as the legal fundament for a safe and prosperous digital European future. Look past the political accord, however, and central questions are unanswered: from managing the wider societal impact of AI and its military implications to ensuring that the AI Act rules are actually enforced. This event explores the political challenges that emerge—or remain—in AI governance now that an EU framework has been agreed upon.

Datum
Vrijdag 26 jan 2024 17:00 uur
Locatie
Singelkerk
11 12 23
Ken jezelf: een filosofische en literaire zoektocht

Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanavond nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

Datum
Maandag 11 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 23
LGBTQI+ and Women’s Rights in The Face of Democratic Erosion

The rise of transnational conservative networks in Latin America and Europe forms a threat to LGBTQI+ and women’s rights. This event aims to discuss the challenges that arise in the LGBTQI+ and women’s rights movement in Latin America and Europe, as well as the role of civil society and academia in counteracting these challenges.

Datum
Maandag 4 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25