20190307_Refugees
Europa en zijn vluchtelingen

Niemand wil ze hebben

In dit programma kijken we naar aanleiding van het nieuwe boek Niemand wil ze hebben. Europa en zijn vluchtelingen van Linda Polman naar de ontwikkeling en de huidige staat van het Europese vluchtelingenbeleid.

Let op! De voertaal van dit programma is Engels. 

Niemand wil ze hebben. Europa en zijn vluchtelingen begint in de zomer van 1938 bij de eerste internationale top over de vluchtelingencrisis in Europa. Het aantal Joden dat uit nazi-gebied probeerde te ontkomen was geëxplodeerd. Alle argumenten van West-Europese regeringen om de vluchtelingen níét binnen te laten waren dezelfde als nu: de ‘migranten’ zouden niet stroken met nationale normen en waarden, banen en huizen willen afpakken en de cohesie in de samenleving bedreigen. Linda Polman gaat in dit programma in gesprek met de Zweeds-Syrisch-Palestijne dichter Ghayath Almadhoun over de vluchtelingencrisis en de ontwikkeling van het Europese vluchtelingenbeleid. Wat is er terechtgekomen van de belofte van ‘nooit meer’ waarop het VN-vluchtelingenverdrag in 1951 was gebaseerd? Tachtig jaar Europees vluchtelingenbeleid en nog steeds wil niemand ze hebben.

Over de sprekers

Linda Polman schreef in 2008 het geruchtmakende De crisiskaravaan, over de duistere achterkant van de internationale humanitaire hulpoperaties in oorlogsgebieden. Ze maakte internationaal furore met haar boek, het verscheen in tien landen. Ze is onder andere ook auteur van het veelgeprezen ‘k Zag twee beren, over de VN-vredesmissies in Rwanda, Somalië en Haïti. Ze woonde en werkte vele jaren als freelance correspondent in onder meer West-Afrika. Ze publiceerde in De Groene Amsterdammerde VolkskrantNRC HandelsbladThe Guardian enGranta en heeft columns in De Militaire Spectator en Wordt Vervolgd.

Ghayath Almadhoun werd geboren in een Palestijns vluchtelingenkamp in Damascus als zoon van een Palestijnse vader en een Syrische moeder. Tegenwoordig woont hij in Stockholm. Hij schrijft confronterende gedichten of wellicht beter: prozagedichten, vertaald door Djûke Poppinga.

Gerelateerde programma’s
12 11 20
Verslag van een land in oorlog
Vier seizoenen in Damascus

In maart 2018, als de oorlog in Syrië zijn achtste jaar ingaat, verhuist Fernande van Tets naar Damascus. Terwijl om haar heen het Syrische leger de laatste opstandige gebieden door middel van uithongering en bombardementen tot overgave dwingt, verblijft zij als communicatiemedewerker voor de Verenigde Naties in de weelde van het Four Seasons Hotel, met de geheime dienst in de lobby. Deze avond presenteren we ‘Vier seizoenen in Damascus. Verslag van een land in oorlog’ van Fernande van Tets.

Datum
Donderdag 12 nov 2020 20:00 uur
Locatie
Online
20 06 18
Wereldvluchtelingendag 2018

Programma over vluchtelingen, georganiseerd door de Amsterdamse Universiteits-Vereniging, het Amsterdams Universiteitsfonds en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF . Stel dat oorlog en onderdrukking je dwingen te vluchten uit je vaderland. Wat doet dat met je identiteit? En wat als je je vak niet meer kan uitoefenen? Of niet meer weet of je kinderen nog leven? Wat definieert je dan nog? En waar ben je trots op?

Datum
Woensdag 20 jun 2018 17:00 uur
Locatie
Aula