Post-mortemisme. Wat doen we met ons lichaam na de dood?

Een programma van jongerenredactie SPUI25 in Spe

22jan2019 20.00 - 21.30

Evenement

Hoe gaan we in de toekomst om met de doden? In onze geseculariseerde samenleving is er geen eenduidig post-mortemritueel; begraven of cremeren is de norm én bovendien als enige bij wet toegestaan. Er zijn echter vele andere manieren van lijkbezorging, zoals cryomeren (vriesdrogen), resomeren (oplossen in zoutzuur), composteren of in een paddenstoelenpak opgaan in de aarde. Deze avond onderzoekt de jongerenredactie van SPUI25 de taboesfeer rondom de dood en schijnt nieuw licht op ons post-mortem-bestaan.

Traditioneel begraven en cremeren is milieuvervuilend, o.a. door CO2-uitstoot en afvalstoffen die vrijkomen in de grond. Dat men hecht aan een duurzame manier van omgaan met de doden is te zien aan de populariteit van natuurbegraven. Designers en kunstenaars zijn bezig met de ontwikkeling van nieuwe technieken en rituelen rondom het lijk en proberen de dood uit de taboesfeer te tillen. Zo is het mogelijk om de as van oma te verwerken in een keramiek servies, zodat elk (klein)kind thee kan drinken uit een mok met oma erin.

Natuurlijk is het van belang om op een waardige manier om te gaan met onze nabestaanden, maar misschien zit die waardigheid tegenwoordig wel in een gebruiksvoorwerp dat ons herinnert aan onze nabestaande? Of in een paddenstoelenpak? Tijdens deze avond onderzoeken we wat die taboesfeer rondom de dood precies behelst en schijnen we nieuw licht op ons post-mortem-bestaan.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25