porgy-and-bess-1.jpg
© Nationale Opera & Ballet
De Grote Amerikaanse Opera?

Porgy and Bess

Amerika heeft tussen 1850 en 1950 de sterke behoefte gevoeld om ‘nationale klassiekers’ te produceren, in analogie aan de Europese landen: zo zocht men naast de ‘great American novel’ ook naar een nationale Amerikaanse opera. Joep Leerssen spreekt hierover in de Nationale Opera & Ballet.

Het is opmerkelijk dat de opera die het dichtst in de buurt komt van zo’n status niet in de grootse tragische traditie van de grande opéra staat, maar integendeel een ‘folk opera’ is. In Porgy and Bess vervagen de grenzen tussen de opera en de musical; het is een Broadwayproductie gecomponeerd door een Joods-Amerikaanse componist van zowel populaire songs als grote symfonische werken. Muzikaal put de opera uit de volkscultuur van de zwarte onderklasse van de zuidelijke staten:  jazz-achtige genres en stijlregisters (spirituals, ragtime, blues). Hoe kwam het tot zo’n productie? En hoe gaan we tegenwoordig om met de etniciteit die elkaar in deze productie kruisen? Een lezing van Joep Leerssen, hoogleraar moderne Europese letterkunde.

Moderatie: Diederik Burgersdijk

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 12 23
Ken jezelf: een filosofische en literaire zoektocht

Kan ik authentiek zijn? Hoe eerlijk kan ik over mezelf zijn? Is mijn woede soms ongepast? En is mijn schaamte altijd terecht? In haar nieuwe boek Ken jezelf stelt Tinneke Beeckman aan de hand van werken uit de filosofie en wereldliteratuur zich een aantal fundamentele vragen. Vanavond nemen we het ‘ik’ uit deze klassieke teksten onder de loep, evenals het ‘ik’ uit de hedendaagse (non)fictie. Hoe wordt het ‘ik’ al schrijvend en lezend vormgegeven?

Datum
Maandag 11 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 23
LGBTQI+ and Women’s Rights in The Face of Democratic Erosion

The rise of transnational conservative networks in Latin America and Europe forms a threat to LGBTQI+ and women’s rights. This event aims to discuss the challenges that arise in the LGBTQI+ and women’s rights movement in Latin America and Europe, as well as the role of civil society and academia in counteracting these challenges.

Datum
Maandag 4 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25