20190122_grootsenmeeslepend
De gedichten van H. Marsman

Groots en meeslepend

H. Marsman (1899-1940) heeft een aantal gevleugelde versregels op zijn naam staan. ‘Denkend aan Holland / zie ik brede rivieren / traag door oneindig laagland gaan’; ‘Groots en meeslepend wil ik leven’; ‘De zon en de zee springend bliksemend open’ – het zijn evergreens uit een veelvuldig geciteerd oeuvre. Hij behoort ontegenzeggelijk tot de bekendste en meest gelezen dichters van ons taalgebied.

Al tijdens zijn leven, maar ook nog lang na zijn dood kende Marsmans populariteit geen grenzen. ‘Herinnering aan Holland’ werd in 2000 gekozen tot hét gedicht van de twintigste eeuw. Marsmans reputatie is te danken aan de tomeloze energie en vitaliteit die zijn poëzie uitstraalt, ook wanneer ze in het teken staat van dood en verval of als ze de dreigende ondergang van de Europese beschaving profeteert. Geen dichter heeft zo beeldend geschreven over het Hollandse klimaat van regen en wind en het Hollandse landschap van polders, duinen, rivieren en de zee als hij.

Naar aanleiding van het verschijnen van Groots en meeslepend. Een keuze uit de gedichten spreken we in dit programma met kenners en liefhebbers over de poëzie van Marsman en over zijn erfenis voor de hedendaagse poëzie.

Over de sprekers

Jaap Goedegebuure is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden en schreef eerder de biografie van Marsman. Hij selecteerde de gedichten voor deze bloemlezing en verzorgde het nawoord.

Abdelkader Benali is schrijver. Zijn debuut Bruiloft aan zee werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1997. In 2002 verscheen de roman De langverwachte, die in 2003 de Libris Literatuur Prijs won. In 2010 werd Benali bekroond met de E. du Perronprijs.

Diederik Burgersdijk (moderator) is classicus, schrijver en docent literatuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Recent schreef hij De sluipwesp en de leliën.

Gerelateerde programma’s
01 10 20
William Shakespeare en zijn sonnetten

William Shakespeare wordt gezien als de meest bekende dichter die Engeland voortbracht. Wat voor dichter was hij? En waarom lezen we zijn gedichten nog altijd? Moderatie: Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 1 okt 2020 17:00 uur
Locatie
Online
14 06 18
Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw
Bundels van het nieuwe millennium

De anticanto’s van H.H. ter Balkt, de totaal witte kamer van Gerrit Kouwenaar, het ontij van Anneke Brassinga, de totale vlam van Peter Verhelst, de gletsjer van Anne Vegter, de buitendeur van Charles Ducal: deze en andere bijzondere bundels worden doorgelicht door poëzielezers in ‘Bundels van het nieuwe millennium’.

Datum
Donderdag 14 jun 2018 20:00 uur
Locatie
SPUI25