Waarom Belgen gelijk hebben en Nederlanders gelijk krijgen

In samenwerking met Amsterdam University Press

25sep2018 20.00 - 21.30

Evenement

Als Belg naar Nederland verhuizen of als Nederlander naar België is helemaal niet zo moeilijk. We zijn immers zo verwant, zo dichtbij en bekend en delen zoveel gemeenschappelijks, waaronder zelfs de taal, dat dit een kleine stap lijkt. Of valt dit misschien toch best tegen?

Locatie: De Brakke Grond.

Hoewel we buurlanden zijn, we dezelfde taal spreken en gedeeltelijk dezelfde geschiedenis hebben, blijkt in de praktijk toch  dat er vooral ook heel veel verschillen zijn tussen Nederlanders en Belgen. Belg in Nederland Mick Matthys interviewde voor zijn nieuwe boek zestig ervaringsdeskundigen, dertig uit elk land, en bespreekt hierin de clichés en vooroordelen die onze blik op elkaar vertroebelen. In dit programma buigen we ons samen met de auteur en met sprekers uit België en Nederland over deze vooronderstellingen. Wat klopt ervan en wat zit erachter? Zijn Belgen bijvoorbeeld echt heel bescheiden en Nederlanders heel zuinig? Welke invloed heeft emigratie naar je buurland op je zelfbeeld? En wat herkennen we zelf nou eigenlijk echt van de heersende ideeën over Belgen en Nederlanders?

-

Mick Matthys

Over de sprekers

Mick Matthys kwam veertig jaar geleden zelf vanuit België naar Nederland en was tot voor kort universitair docent socialisatie- en cultuurtheorie aan de Universiteit Utrecht.

Gabriella Adèr (moderator) is journaliste & (radio) documentaire researcher, – maker. Ze woont afwisselend in Amsterdam en Brussel.  Zij heeft een bijzondere interesse en specialisme ontwikkeld voor alles wat met justitie en misdaad te maken heeft. Van juridische misstanden tot (onopgeloste) moordzaken. Onlangs maakte ze een podcast voor de VPRO over de Belgische Kasteelmoord. Daarnaast werkt ze momenteel voor het Belgische productiehuis Woestijnvis aan diverse justitie programma’s en is ze bezig met een nieuwe podcast voor KRO-NCRV over de maffia.

Tom Thienpont is een muzikant die in 1989 van Gent naar Amsterdam verhuisde.  In België speelde hij in diverse bands, waaronder K13 en The Skyblasters, in Nederland speelde hij met muzikanten van o.a. de Raggende Manne.  Om aan de kost te komen werkte hij als roadie voor The Nits en Golden Earring,  en als free lance lichttechnicus bij grote shows, waaronder The Rolling Stones. Tegenwoordig is hij vrijwilliger in de Amsterdamse verslavingszorg en treedt hij nog wekelijks op met een akoestisch duo. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

De Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam

Gepubliceerd door  Spui25