Een ode aan Stephen Hawking

In samenwerking met FNWI

28mei2018 17.00 - 18.30

Evenement

14 maart 2018 overleed Stephen Hawking. Deze Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige was een geniale wetenschapper, die ook buiten de wetenschap een grote bekendheid genoot. In dit programma brengen wij een ode aan Stephen Hawking.

Het wetenschappelijke werk van Stephen Hawking was baanbrekend. Zijn onderzoek naar zwarte gaten, waarin hij aantoonde dat zwarte gaten helemaal niet ‘zwart’ zijn, maar tóch straling uitzenden, evenals zijn onderzoek naar het ontstaan van het heelal, zijn van enorm belang voor de toekomst van de natuurwetenschap. Ook in de populaire cultuur werd hij veelvuldig verbeeld, zo verschenen er meerdere films over hem en was hij een terugkerend personage in de animatieserie The Simpsons. Wat maakte Hawking zo’n bijzondere wetenschapper? Wat waren zijn grootste ontdekkingen? En hoe kunnen de wetenschappers van de toekomst voortborduren op de nalatenschap van Hawking? In dit programma buigen we ons over deze vragen en meer met o.a. Martijn van Calmthout, Manus Visser en Marcel Vonk. Schrijfster Mirthe van Doornik verzorgt een literair intermezzo. Moderatie door Roy van den Berg.

Over de sprekers

Marcel Vonk promoveerde in 2003 op de snaartheorie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna als onderzoeker in onder andere Zweden, Frankrijk, Zuid-Afrika en Portugal. Inmiddels is hij terug bij de UvA waar hij onderzoek doet in de snaartheorie en actief bezig is deze kennis ook met het publiek te delen – zo geeft hij lezingen aan een breed publiek en schrijft hij populairwetenschappelijke artikelen over onder meer de relativiteitstheorie, quantummechanica en zwarte gaten.  In 2017 kwam zijn boek Zwarte gaten uit.

Manus Visser is theoretisch natuurkundige aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde natuurkunde en filosofie in Amsterdam en Oxford, is nu bezig met zijn promotieonderzoek bij Erik Verlinde over het onderwerp Emergente Zwaartekracht. Verder schrijft hij regelmatig voor de populair wetenschappelijke website quantumuniverse.nl.

Martijn van Calmthout is natuurkundige en redacteur exacte zaken bij de Volkskrant. Hij schreef diverse populair wetenschappelijke boeken over quantumdeeltjes, zwaartekracht, de Nobelprijs, en presenteert het maandelijkse Kenniscafé in de Balie in Amsterdam. Onlangs verscheen bij Fontaine Uitgevers Stephen Hawking, ABC van een genie, samen met Govert Schilling.

Mirthe van Doornik is journalist. In 2016 won zij de Scheltema Schrijvers-academie én de NPO Schrijfwedstrijd. In april 2018 verscheen haar debuutroman Moeders van Anderen. Over haar tante die ALS had, maakte zij met haar zus Jade van Doornik de documentaire Als Anneke. De documentaire werd 18 juni 2017 door de NOS uitgezonden op NPO2 .

Roy van den Berg (moderator) heeft Liberal Arts and Sciences gestudeerd in Utrecht, en specialiseerde zich in Natuurwetenschappen en Innovatiemanagement. Vanuit zijn interesse in duurzaamheid kwam hij terecht bij o.a. de Green Office Utrecht, het Programma Duurzaamheid van de Universiteit Utrecht. Nu houdt hij zich bezig met het Masterprogramma Bio Inspired Innovation in Utrecht, dat zich volledig focust op het leren kennen van de natuur om zo duurzame innovaties te ontwikkelen ten behoeve van de circulaire economie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25