‘Henriëtte van Eyk. Vrouw tussen vier mannen’ van Aukje Holtrop

In samenwerking met uitgeverij de Bezige Bij

01mrt2018 17.00 - 18.30

Evenement

De feestelijke presentatie van de biografie van Henriëtte van Eyk. Tijdens de presentatie zal Aukje Holtrop geïnterviewd worden door Marja Pruis.

Over het boek

Ze is al bijna vergeten, haar boeken verstoffen in bibliotheken en antiquariaten. Maar in de jaren dertig, veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw was Henriëtte van Eyk een schrijfster die de ene bestseller na de andere schreef. Ze was een intrigerende vrouw, die ‘uit fatsoen’ (zoals ze zei) in de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en daar belangrijk en moedig werk verrichtte. Vier mannen hebben haar leven bepaald. Haar dierbare vader, directeur van een handelshuis in Amsterdam, ging door malversaties failliet, waarna hij met zijn schoonmoeder uit Nederland en uit Jets leven verdween. Haar broer Bert werd hoogleraar scheikunde, was travestiet en eindigde tragisch. Jean de Nève werd haar eerste man, een avonturier, schrijver en onverschrokken verzetsheld, die volkomen gebroken uit een Duits concentratiekamp terugkwam. Ten slotte was er haar grote liefde, Simon Vestdijk, de schrijver die hopeloos verliefd op haar raakte maar haar uiteindelijk in de steek liet. 

Over de sprekers

Aukje Holtrop (1941) studeerde Nederlands in Amsterdam. Ze werkte bij Trouw en Vrij Nederland en was medewerker bij de VPRO-radio. Ze schreef eerder de biografie van kinderboekenschrijfster Nynke van Hichtum.

Marja Pruis studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap aan de UvA. In 1999 debuteerde ze met 'De Nijhoffs of de gevolgen van een huwelijk'. Haar essaybundel 'Kus me, straf me' (2010) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en in 2013 won ze er de Jan Hanlo Essayprijs mee. Ze publiceerde recent 'Zachte riten', dat op de shortlist van de ECI Literatuurprijs terechtkwam. 

Mette Bouhuijs en Pierre Roth zullen het eerste exemplaar in ontvangst nemen en een anekdote over Henriëtte van Eyk vertellen. De presentatie ligt in handen van Hanneke Groenteman.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

xx

Gepubliceerd door  Spui25