Onbegrensd: De toekomst van intimiteit

20sep2017 20.00 - 21.30

Evenement

In de eerste editie van de interdisciplinaire reeks ‘Onbegrensd’ kijken we naar de impact van technologie op intimiteit. Hebben we in de toekomst nog behoefte aan een menselijke partner? Of voorzien robotica, AI en VR dan in ons verlangen naar intimiteit, betekenisvolle ervaringen en lichamelijke bevrediging?

Het is het onderwerp van films als Her, de tv-serie Westworld en vele andere uitingen in de populaire cultuur: de vraag hoe kunstmatige intelligentie onze beleving van seksualiteit en intimiteit beinvloedt. De scheidslijn tussen ‘echt’ en ‘nep’ lijkt met de komst van Virtual Reality en Artificial Intelligence steeds meer te verdwijnen. En waarom zou je jarenlang daten en gedumpt worden in de zoektocht naar een ‘echte’ partner, met al zijn of haar onvolkomenheden, als je je ultieme ideaalbeeld virtueel kunt ontwerpen?

Miriam Rasch spreekt over de virtuele ontwikkelingen die onze seksualiteit en intimiteit nu al beinvloeden en dat in de toekomst nog meer gaan doen, Dan Hassler Forest laat zien hoe in populaire cultuur al lang wordt gespeculeerd over onze mogelijke seksuele toekomst en Astrid Groot bespreekt de rol van aantrekkingskracht in relaties tussen mensen, dieren en insecten. Simone van Saarloos draagt een persoonlijke column voor. Daarna gaan de sprekers met elkaar in gesprek. Linda Duits modereert.

Reeks

In de interdisciplinaire reeks ‘Onbegrensd’ gaan wetenschappers en kunstenaars met elkaar in gesprek. Verschillende perspectieven aan één tafel reflecteren op paradigma’s die op kantelen staan en ontwikkelingen die onze visie op de wereld en onszelf ingrijpend kunnen doen veranderen. De toekomst van intimiteit is de aftrap van deze tiendelige reeks.

Over de sprekers

Miriam Rasch studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt als onderzoeker en docent bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. In 2015 won ze de Jan Hanlo Essayprijs Klein. Onlangs publiceerde zij haar essaybundel ‘Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld.’

Astrid Groot
is evolutionair bioloog en getraind in de chemische ecologie van insecten. Haar onderzoek, voornamelijk met nachtvlinders, richt zich op de centrale vraag hoe geuren een rol spelen bij het vinden van potentiele partners om mee te paren en hoe seksuele selectie bijdraagt in het ontstaan van nieuwe soorten. Ze is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam en groepsleider op het Max Planck Instituut voor Chemische Ecologie in Jena, Duitsland, Zie ook: http://www.uva.nl/profiel/g/r/a.t.groot/a.t.groot.html

Simone van Saarloos (New Jersey, VS, 1990) studeerde Filosofie en Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en de New School in New York. Ze schrijft columns, opiniestukken, essays, literaire kritieken en interviews voor onder meer de Volkskrant, Vrij Nederland, De Correspondent, NRC en nrc.next. IN 2016 verscheen haar debuutroman De vrouw die (Nijgh & Van Ditmar).

Dan Hassler-Forest is gespecialiseerd in Engelse literatuur en film. Van 2011 tot 2015 was hij als assistant professor werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, sinds 2015 is hij verbonden  aan Universiteit Utrecht. Hij promoveerde op zijn proefschrift over de superheldenfilm in het Bush-tijdperk. Door Zero Books werd daarvan de handelseditie uitgegeven: Capitalist Superheroes: Caped Crusaders in the Neoliberal Age. Hij houdt regelmatig publiekslezingen over hedendaagse film, animatie en theoretische benadering van populaire cultuur.

Linda Duits (moderator) is sociaalwetenschapper en gespecialiseerd in populaire cultuur. Ze is columnist voor Folia en publiceert regelmatig in printmedia als Het Parool en NRC Handelsblad. Duits is als onderzoeker Genderstudies verbonden aan de Universiteit Utrecht.  Dit jaar verscheen haar boek Dolle mythes. Een frisse factcheck van feminisme toen en nu.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25