Baanbrekend en Bekroond: topwetenschappers over hun onderzoek

Deze week: Jeroen de Kloet en Jochen Peter

01nov2017 17.00 - 18.30

Evenement

De European Research Council (ERC) van de Europese Unie viert dit jaar net als SPUI25 haar tienjarig bestaan. Aanleiding om het onderzoek en de laureaten in het zonnetje te zetten. Twee van de ERC-laureaten van de UvA zijn te gast, Jochen Peter en Jeroen de Kloet. Onder leiding van moderator Sicco de Knegt spreken zij over hun onderzoek, de dilemma’s die ze tegenkomen en wat hen drijft als wetenschapper.

In tien jaar hebben 71 onderzoekers van de UvA een subsidie van de ERC ontvangen, waarmee de UvA ‘top host organisation’ is in Nederland. In totaal heeft de ERC in tien jaar tijd bijna 7.000 onderzoekers in Europa gefinancierd. De onderzoekers aan de Nederlandse universiteiten zijn erg succesvol geweest in het verwerven van ERC-grants. In totaal gaat het in Nederland om 593 toekenningen, voor een totaalbedrag van zo’n één miljard euro. Om het tienjarige bestaan van zowel ECR als SPUI25 te vieren én in het bijzonder het succesvolle onderzoek aan de UvA nodigen we in het najaar een aantal van de UvA-laureaten uit om te vertellen over hun onderzoek.

Over de sprekers

Jeroen de Kloet is hoogleraar Globalisation Studies en directeur van the Amsterdam Centre for Globalisation Studies. De Kloet kreeg een ERC Consolidator Grant voor zijn project “From Made in China to Created in China – A Comparative Study of Creative Practice and Production in Contemporary China”. Wat betekent creativiteit in en voor China, en waarom? En wat zijn de mogelijkheden voor kritische blikken, als die er zijn?  China wil graag veranderen van “Made in China” naar “Created in China”. Creativiteit en cultuur zijn in de eerste plaats een cruciale bron voor innovatie en economische groei, maar worden ook gebruikt om bij te dragen aan een ​​nieuw (en open) China voor zowel haar eigen burgers als andere landen. Zo wordt cultuur onderdeel van China’s ‘soft power’. Welke consequenties heeft dit voor China én de wereld?

Jochen Peter is  hoogleraar Media Entertainment en directeur van The Amsterdam School of Communication Research van de UvA. Peter heeft onlangs een ERC Consolidator Grant ontvangen voor zijn project “Children and social robots: An integrative framework”. In de komende jaren zullen Peter en zijn onderzoeksteam onderzoek doen naarde interactie tussen kind en robot, de acceptatie van sociale robots door kinderen, en de gevolgen voor het leren van sociale vaardigheden en relatievorming.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25