Bèta in de Binnenstad: Onbekende oceanen

In samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica en Amsterdam Water Science

22nov2017 20.00 - 21.30

Evenement

Wat weten we van onze diepzee, en de oceanen die niet op aarde, maar op andere planeten liggen? Op deze avond spreken sterrenkundige Djoeke Schoonenberg en zeebiologe Alice Burridge over onbekende oceanen.

De laatste twintig jaar zijn er al meer dan drieduizend planeten ontdekt rondom andere sterren dan de zon, zogenaamde exoplaneten, en er worden nog veel meer ontdekkingen verwacht. De heersende gedachte is dat één van de vereisten voor een leefbare planeet de aanwezigheid van vloeibaar water is. Deze avond gaat sterrenkundige Djoeke Schoonenberg het hebben over de mogelijke aanwezigheid van water op exoplaneten en hoe wetenschappers hier naar zoeken. Ook zal ze een astronomisch perspectief bieden op de oceanen op aarde. Hoe komt het dat de aarde ‘maar’ 0.1 massaprocent water bevat, en hoe is dat water hier beland? Een aantal andere interessante planeten en manen in ons eigen zonnestelsel zal ook de revue passeren. Zeebioloog Alice Burridge neemt ons juist mee naar de diepzee. Deze nog altijd in grote mate onbekende wereld, wordt vaak net als verkenningen van het buitenaardse, de last frontier genoemd. Ze vertelt onder andere wat hele kleine beestjes zoals het vleugelslakje ons kunnen vertellen over grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering.

-

Over de sprekers

Djoeke Schoonenberg is promovendus aan de UvA in de onderzoeksgroep van Chris Ormel waar ze onderzoek doet naar de vorming van planeten rondom sterren. Ze behaalde in 2012 haar bachelor Liberal Arts and Sciences aan het University College Utrecht. Ze heeft daarna een jaar natuurkunde gestudeerd aan de Lund Universiteit in Zweden, waarna ze terugkeerde naar Nederland en in de zomer van 2015 afstudeerde van de masteropleiding natuurkunde aan de UvA.

-

Alice Karen Burridge

Alice Karen Burridge (1989) onderzocht voor haar PhD aan de UvA en Naturalis Biodiversity Center de biodiversiteit en evolutie van diverse groepen dierlijk plankton (zooplankton) in de oceanen. Als onderdeel van haar PhD nam ze deel aan een oceanografische expeditie van Engeland naar de Falklandeilanden. Haar onderzoek richtte zich vooral op de pteropoden, oftewel "vleugelslakjes", een belangrijk onderdeel van het zooplankton. Hun schelpjes zijn zeer gevoelig voor de effecten van oceaanverzuring en daarmee kunnen ze worden gebruikt als indicatorsoorten. Ze promoveert op 7 december aan de UvA.

Bèta in de Binnenstad 

In de reeks Bèta in de Binnenstad presenteren onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA (en gastsprekers) de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Deze editie heeft als overkoepelend thema 'Water' en wordt georganiseerd in samenwerking met Amsterdam Water Science: het programma waarin al het water-gerelateerd onderzoek van UvA en VU samenkomen. De avonden worden gemodereerd door studenten van BètaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor bètanieuws.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25