Gedroomde Gasten: José van Dijck in gesprek met Stephan Sanders

16okt2017 17.00 - 18.30

Evenement

In de reeks ‘Gedroomde Gasten’ worden grote denkers bevraagd over de mens achter de onderzoeker: academisch of artistiek. Na Redmond O’Hanlon schuift José van Dijck aan binnen het jubileumthema ‘New Frontiers’.

Vanmiddag gaat José van Dijck, voorzitter van de KNAW en hoogleraar mediastudies, met Stephan Sanders in gesprek over hoe het internet de wereld verandert. Aan de hand van filmfragmenten, van onder meer Arjen Lubach en the New York Times, vertelt zij over de grenzen en grenzeloosheid van de media, met name het internet. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar, dus schrijf je nu in.

Hoe kunnen de kunsten en wetenschappen elkaar helpen bij het opzoeken, verleggen en overgaan van grenzen? Wat dreef Van Dijck om bepaalde grenzen letterlijk en figuurlijk te overbruggen, welke oevers hoopt zij nog te betreden en wat is het belang van verbeeldingskracht voor (academische) ontdekkingsreizigers hierin? De gast neemt zelf een aantal fragmenten of objecten mee als aanleiding voor het gesprek die belangrijk zijn geweest voor zijn persoonlijke of professionele ontwikkeling.

Over de sprekers

José van Dijck is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde literatuurwetenschap en Nederlands aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1992 aan de Universiteit van Californië in de Verenigde Staten. In 2001 werd Van Dijck benoemd tot hoogleraar bij het departement Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, en later decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen én was zij voorzitter van het bestuur van SPUI25. Momenteel is ze president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Van Dijck doet onderzoek naar digitale samenleving en cultuur, sociale media en mediatechnologieën, en schreef o.a. ‘The Culture of Connectivity. A Critical History of Social Media’ en ‘De Platformsamenleving. Strijd om publieke waarden in een online wereld’.

Stephan Sanders (moderator) is schrijver, columnist, essayist en (radio)presentator. Hij studeerde filosofie en politieke wetenschappen in Amsterdam en publiceert sinds 1985 in diverse dag- en weekbladen waaronder de Volkskrant en NRC Handelsblad. In zijn vaste column in Vrij Nederland toont hij zich een scherp observator van de Nederlandse politiek en maatschappij, met name als het gaat om intolerantie en de multiculturele samenleving. Hij publiceerde o.a. de boeken Ai, Jamaica, Connie Francis of de onschuld van Amerika, Buitenwacht, Zon, zee en oorlog, Liefde is voor vrouwen en Iets meer dan een seizoen (over Anil Ramdas), waarin identiteit en afkomst steeds belangrijke thema’s zijn. Sanders reisde voor zijn verhalen naar onder meer Zuid-Afrika, Suriname en Gambia.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25