Hoe gaan Nederlandse podia om met bezuinigingen?

In samenwerking met de Faculteit Economie en Bedrijfskunde

19okt2017 20.00 - 21.30

Evenement

Na de bezuinigingen in de cultuursector zijn Nederlandse podia pragmatischer geworden zonder concessies te doen aan de artistieke kwaliteit. Dit blijkt uit een inventarisatie van econoom Alexander Alexiev onder managers van schouwburgen en concertzalen in Nederland.

Sinds de bezuinigingen in de cultuursector is er een publieke discussie ontstaan over hoe de sector zich verder moet en kan ontwikkelen. In de discussie rondom de prestaties van Nederlandse podia ontbrak volgens Alexiev echter een belangrijk aspect: de houdingen en reacties van de podiumdirecties zelf. Hij onderzocht daarom hoe managers hun organisaties hebben aangepast in reactie op de bezuinigingen. Alexiev zal zijn onderzoek presenteren. Dianne Zuidema, directeur van de Stadsschouwburg, en Anne Breure, directeur van het Veem Huis voor Performance reageren.

Over de sprekers

Alex Alexiev is docent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde eerder aan de Rotterdamse School of Management, Erasmus University. Zijn onderzoek richt zich o.a. op het advies zoeken van topmanagers en hun strategische beslissingen die verband houden met innovatie en ondernemerschap. Hij onderzoekt momenteel werkinstellingen zoals professionele dienstverleners, podiumkunsten en nieuwe bedrijven. Zijn onderzoek is eerder gepubliceerd in het Journal of Management Studies, R&D Management, en het Journal of Business Research.

Dianne Zuidema is sinds september 2016 directeur van Stadsschouwburg Amsterdam. Ze werkte eerder o.a. voor het Lincoln Centre Festival en bij een productiekantoor dat artiesten als Philip Glass en Robert Wilson vertegenwoordigt. Zuidema woonde ook enkele jaren op Terschelling als zakelijk directeur van Oerol. Voor ze bij de Stadsschouwburg kwam werken (eerst als hoofd bedrijfsvoering en adjunct-directeur) was ze zakelijk directeur van De Balie.

Anne Breure is directeur van het Veem Huis voor Performance in Amsterdam. Ze studeerde eerder aan de Mimeopleiding Amsterdam en deed een Master of Arts aan het Goldsmiths College in Londen. Breure was betrokken bij initiatieven als BAU, het Transitiebureau en Het Groene Cultuur Bureau, en doceerde aan het Instituut voor Sociale Studies aan de Hogeschool Arnhem/Nijmegen.

Marcel Zuijderland (moderator) is schrijver, moderator en filosoof. Hij heeft filosofie en culturele antropologie aan de universiteit van Amsterdam gestudeerd. Onlangs verscheen zijn boek 'Gentest of Geen Test, Hoe de NIPT de zwangerschap verandert'. Publicaties van zijn hand verschenen onder meer in NRC-Next, NRC Handelsblad en Trouw. Hij is redacteur bij filosofisch podium Felix&Sofie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25