Frank Lodeizen: kunstenaar van zijn tijd?

In samenwerking met De Arbeiderspers

05okt2017 17.00 - 18.30

Evenement

Beeldend kunstenaar Frank Lodeizen (1931-2013) ontsnapte als kind aan de gaskamer. De ontdekking dat hij, in de schaduw van Cobra en de Vijftigers met tekenen een eigen wereld kan scheppen, ver weg van de oorlog en zijn trauma's, voelde als een bevrijding. Wie was deze kleurrijke kunstenaar en wat zegt de huidige kunstwereld over zijn generatie? Moderatie: Diederik Burgersdijk

"De kunst heeft me voor de poorten van de hel weggesleep", zei Frank Lodeizen ooit in een interview. Journalist Rineke van Houten komt de uitspraak tegen tijdens de research die ze doet voor een boek over zijn leven. Ze vindt het aanvankelijk een cliché, maar ontdekt hoe de getalenteerde etser met zijn werk een eigen, beschermende wereld schept. En dat de vriendschappen met zijn grote voorbeeld Lucebert en dichters als Hans Andreus en Remco Campert en tekenaars Peter Vos en Guus Boissevain hem staande houden. In het vorige maand verschenen boek Dichter van de droge naald kruipt ze dicht op de huid van deze Don Juan en schetst ze een levendig beeld van het Amsterdam in de jaren vijftig en zestig. Voor Spui25 legt ze uit hoe ze te werk is gegaan en tegen welke vragen ze aanliep. Frank Lodeizen was vader van actrice Rifka Lodeizen en achterneef van dichter Hans Lodeizen. Actrice Rifka Lodeizen, zijn oudste dochter, vertelt over het leven met haar vader. Erna Anema vertelt over de kunst van Lodeizen.

Over de sprekers

Rineke van Houten (1958) is journalist en auteur van Dichter van de droge naald (Arbeiderspers, september 2017). Ze studeerde journalistiek in Utrecht en kunstgeschiedenis in Leiden en schrijft voor onder meer de Correspondent en Vrij Nederland.

Rifka Lodeizen (1972) is filmactrice en speelde in verschillende films. In 2009 ontving ze een Gouden Kalf voor haar hoofdrol in Door huid heen. Voor 2017 is ze voor twee films genomineerd als beste actrice: Tonio en Verdwijnen.

Erna Anema (1954) is beeldend kunstenaar. 
Ze volgde haar opleiding aan de Rietveld Academie en daarna aan de Rijksacademie in Amsterdam en exposeert in binnen- en buitenland.  Ook is zij hoofddocent aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. www.ernaanema.nl

Diederik Burgersdijk (1973)  (moderator) is classicus, schrijver en moderator bij SPUI25. In maart 2018 verschijnt zijn boek De sluipwesp en de leliën (Athenaeum, Polak & Van Gennep).

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25