ADE: Dance in de literatuur

In samenwerking met Amsterdam Dance Event

20okt2017 20.00 - 21.30

Evenement

Nederland levert de grootste DJ’s van de wereld, kent vele nachtclubs waar het publiek al decennialang geniet van dance en house en het Amsterdam Dance Event trekt ieder jaar duizenden bezoekers. Maar hoe vertaalt deze liefde voor house en dance zich in de literatuur? Bij SPUI25 onderzoeken we de impact van elektronische muziek op de moderne literatuur.

De bekende roman Gimmick! van Joost Zwagerman speelt zich af in een beroemde discotheek in de jaren tachtig. Alle kunstenaars en schrijvers uit de kunstscene van het Amsterdam van deze jaren vertoeven hier tegen de achtergrond van dance en house. Ze verdienen enorme hoeveelheden geld met hun kunst, en geven dat vervolgens direct uit aan de verleidingen van deze discotheek. Hoewel Gimmick! één van de bekendste voorbeelden is van een roman waarin de cultuur van deze elektronische muziekscene een belangrijke rol speelt, is er ongetwijfeld meer literatuur van Nederlandse bodem die zich in deze wereld afspeelt. In dit programma onderzoeken we de vraag hoe literatuur en dancemuziek met elkaar verbonden zijn. Met schrijvers en kenners van elektronische muziek bespreken we de wederzijdse uitwisseling aan invloeden en analyseren we de impact die deze muziekstijl heeft op de literatuur.

De avond wordt gemodereerd door Rolinde Hoorntje.

Over de spreker

Rolinde Hoorntje (moderator) is schrijver en journalist voor onder meer NRC. Ze had drie jaar lang een column over elektronische muziek en clubcultuur in nrc.next. Ze schreef mee aan boeken als dance-encyclopedie Mary Go Wild en de boeken over nachtclub Trouw en Awakenings. Haar romandebuut verschijnt dit najaar bij Prometheus. Ze is een derde van collectief ZoZuidas dat eerder de boeken ZoZuidas en Project Dromenland uitgaf. Volgend jaar wordt hun eerste serie uitgezonden door VARA/BNN.

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25