Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers

In samenwerking met uitgeverij de Bezige Bij

20okt2017 20.00 - 21.30

Evenement

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. De feestelijke presentatie van de biografie van Jan Wolkers, geschreven door Onno Bom, met o.a. Paul Witteman, Nico Dijkshoorn en Geoffrey Madge.

De romans van Jan Wolkers werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van o.a. ‘Kort Amerikaans’ en ‘Turks fruit’. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij Wolkers' rijke leven, over zijn relaties, de dood, en de demonen die Wolkers achtervolgden. Blom kreeg vrije toegang tot Wolkers’ persoonlijke archief met brieven, notities, schetsen en dagboeken.

Tijdens deze avond gaat Paul Witteman in gesprek met auteur Onno Blom. Nico Dijkshoorn leest een column voor en er is muziek. Geoffrey Madge speelt uit de Goldberg variaties van J.S. Bach. Karina Wolkers neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Over de sprekers

Onno Blom studeerde cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij is schrijver, journalist, columnist voor de Volkskrant en literair criticus voor de Nieuwsshow op Radio 1. Eerder verschenen van zijn hand onder andere Zijn getijdenboek (over Harry Mulisch), Het fabeldier dat Komrij heet en Zo is het genoeg (over het laatste jaar van Jan Wolkers).

Nico Dijkshoorn is columnist, schrijver en dichter, en o.a. bekend als huisdichter van De Wereld Draait Door.

Geoffrey Madge is concert pianist en componist en verzorgt een muzikaal intermezzo.

Paul Witteman (moderator) is journalist en bekend als televisiepresentator van o.a. Buitenhof en Het Lagerhuis. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Gepubliceerd door  Spui25