Alleen een wonder kan je dragen. Over het sublieme bij Mondriaan

In samenwerking met Huis Clos

11sep2017 17.00 - 18.30

Evenement

Altijd al willen weten wat Mondriaan tot een subliem kunstenaar maakt? Léon Hanssen legt het in ‘Alleen een wonder kan je dragen’ uit.

Hanssen beoefent zijn métier als een ‘vagebond’. Hij gaat clichés uit de weg en volgt weinig begane, avontuurlijke paden. In het weefsel van lijnen dat er door zijn zoektocht ontstaat, verwerkt hij ook motieven van zijn eigen levensverhaal. De lezer zwerft met hem mee door het leven en de kunst van Mondriaan en zal ervaren hoe diep de geschiedenis in het bestaan van deze kunstenaar heeft ingegrepen. Alleen een wonder kan je dragen nodigt uit tot een ontmoeting met de mooiste aller muzen: de muze van de cultuurgeschiedenis. De feestelijke boekpresentatie met en voor bewonderaars van Mondriaan.

Over de sprekers

Léon Hanssen, cultuurhistoricus. Hij publiceerde in 2015 het eerste deel van zijn biografie van Piet Mondriaan: De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933. In voorbereiding is een biografie over de jaren 1933-1944. Hij is buitengewoon hoogleraar Life Writing and Cultural Memory aan de universiteit in Tilburg.

Laura van Gelder, moderator, interviewer en journalist. Zij studeerde Italiaans, psychologie en literatuurwetenschappen. Voor haar eindscriptie ontving ze de Jan Brouwer Scriptieprijs van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen.

Robert van Altena, historicus, filosoof en radiomaker. Hij publiceerde recentelijk met schilder Steven Aalders het boek De vijfde lijn (uitgeverij Prometheus) en is een deskundige op het gebied van abstracte schilderkunst en haar relatie tot de hedendaagse wereld.

Oscar Jan Hoogland, pianist, componist en improvisator. Hij brengt een muzikaal-visuele hommage aan Mondriaans Victory Boogie Woogie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25