Murakami en het gespleten leven: een avond voor en door Murakami-fans

In samenwerking met Amsterdam University Press

25sep2017 20.00 - 21.30

Evenement

Haruki Murakami betoverde de wereld met zijn indringende literatuur. Hoe komt het dat zijn verhalen zoveel mensen raken? Is dat vooral te danken aan zijn spannende stijl, of spreekt de Japanner ook op een dieper niveau aan? Bij de publicatie van Ype de Boers ‘Murakami en het gespleten leven’ vieren we het oeuvre van de Japanse schrijver.

Ype de Boer laat in zijn boek zien dat Murakami's verhalen ons iets kunnen leren over een fundamentele gespletenheid in het menselijk bestaan. De Boer heeft de taak op zich genomen uit het labyrintische oeuvre van de Japanner een ware levenskunstfilosofie te destilleren. Lees hier alvast een sneakpreview. Tijdens deze bijeenkomst zullen bekende Murakami-fans vertellen over hun favoriete boek of thema in het veelomvattende oeuvre van de Japanner.

Locatie: Aula Lutherse Kerk

Over de sprekers

Ype de Boer (1989) promoveert aan de Vrije Universiteit op het werk van de hedendaagse, Italiaanse filosoof Giorgio Agamben. Hij vertaalde werk van Agamben en van Alain Badiou, en schreef bij Spenglers De ondergang van het avondland een leeswijzer. Murakami en het gespleten leven is zijn filosofisch debuut.

René ten Bos is Denker des Vaderlands en hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef o.a. Water, genomineerd voor de ECI-literatuurprijs en Bureaucratie is een inktvis waarmee Ten Bos de Socratesbeker voor beste filosofieboek uit 2015 won. Recent verscheen Dwalen in het antropoceen. Ten Bos zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en reageren op de inhoud het boek.

Gaston Franssen (moderator) is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksinteresses zijn populaire literaire cultuur en narratieve identiteitsvorming. Hij publiceerde over Jan Cremer als celebrity en fancultuur rondom W. F. Hermans, Boudewijn Büch, Wim T. Schippers én Murakami. Momenteel schrijft hij een boek over Heleen van Royen.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25