Amsterdam German Studies Lectures: Gerd Koenen

In samenwerking met Duitsland Instituut Amsterdam, het Goethe-Institut Niederlande en de Universiteit van Amsterdam

14sep2017 17.00 - 18.30

Evenement

De Duitse historicus Gerd Koenen praat over zijn boek 'Die Farbe Rot' waarin hij de geschiedenis van het communisme toelicht. De lezing is onderdeel van de lezingenreeks Amsterdam German Studies Lectures.

„Du schließt die Augen und schaust in die Sonne, und durch deine Lider hindurch siehst du die Farbe deines Blutes – ein Karminrot. Dies ist die Farbe deiner leiblichen Existenz. Grün ist die Farbe der äußeren Vegetation. Gelb ist die Farbe der Sonne. Blau ist der Himmel über dir.“

Zo begint Gerd Koenen zijn episch verhaal over een droom, die net zo oud is als de mensheid. Deze droom over een grote commune - waarin iedereen gelijk is en niemand in dienst staat van de ander – heeft de afgelopen decennia een indrukwekkend spoor achter gelaten, met als hoogtepunt oktober 1917 als de Russische revolutie het communisme aan de macht helpt. Maar als de utopie werkelijkheid wordt, wordt de droom snel een nachtmerrie.

Koenen vertelt op verfrissende wijze over de geschiedenis van het communisme. Hij laat filosofen, opstandelingen en politici aan het woord en legt uit waarom het communistische idee zo aantrekkelijk is: heerschappij en onderdrukking, de armoede van de onderdrukten. Hij laat zien dat de geschiedenis van het communisme onlosmakelijk met de ontwikkeling van de mensheid verbonden is en dat het meer dan een excentrieke opvatting uit de 19e eeuw is. Het communisme is juist diepgeworteld in de religieuze verhalen, filosofische lessen, de sociale normen en de literaire utopieën in Europa. En de metamorfosen die het sinds 1989 heeft ondergaan, China voorop, leiden tot geheel nieuwe vraagstellingen. Koenen analyseert de verschillende stadia, waarin humanisme en terrorisme, kunst en propaganda, opbouw en afbraak, overwinning en nederlaag dicht naast elkaar bestonden.

Over de spreker

Historicus en auteur Gerd Koenen legt zijn focus vooral op de Duits-Russische relatie en het ontstaan van het communisme. Hij publiceerde onder andere de boeken Utopie der Säuberung (1998) en Das rote Jahrzehnt (2001).

Over Amsterdam German Studies Lectures

De Amsterdam German Studies Lectures zijn gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse academicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25