De Afrikaanse droom: over de opkomende middenklasse in Nairobi

In samenwerking met uitgeverij De Bezige Bij

30aug2017 17.00 - 18.30

Evenement

Wie aan Afrika denkt, denkt aan mogelijkheden, vooruitgang en vernieuwing. In metropolen als Nairobi is een toenemende groep stedelingen zichtbaar die nieuwe levensstijlen omarmen en die worden gezien als de aanjagers van economische groei. Maar wie zijn deze jonge middenklassers en wat beweegt hen?

Carien Westerveld gaat in Kenia op zoek naar een nieuwe generatie stedelingen die er alles voor overhebben om ‘iemand’ te worden. Met jonge Nairobianen volgt ze een cursus rijk worden, bezoekt ze bruiloften, bijbelgroepen en literaire avonden, en spreekt ze over politiek, liefde, geld en de toekomst. Ze beschrijft hun persoonlijke geschiedenissen en verweeft die met het grotere verhaal van een land dat zich na kolonisatie, onafhankelijkheid en dictatuur opnieuw probeert uit te vinden als liberale democratie.

Bahram Sadeghi zal Carien Westerveld interviewen.

De Afrikaanse droom is een hedendaags en relevant boek over een nieuwe generatie die in haar streven naar een welvarend, succesvol leven laveert tussen traditie en moderniteit. 

Over de spreker

Carien Westerveld studeerde Internationale Betrekkingen. Zij werkte bij Instituut Clingendael en verschillende uitgeverijen. In 2010 verhuisde zij naar Kenia. Daar schreef zij voor De Groene Amsterdammer een blog over haar pogingen het leven in haar nieuwe thuisland te ontraadselen.

‘Jonge Nairobianen zijn losgescheurd van de beschermende Afrikaanse traditie, neergesmeten in de moderne wereld voor een eenzame zoektocht. Om die tocht te kunnen beschrijven, is een fijnzinnige waarnemer nodig. Carien Westerveld is die fijnzinnige waarnemer.’  - Kees Broere, Afrika-correspondent 

De overige sprekers worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25