Keeping calm: de vervroegde Britse verkiezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen

13jun2017 17.00 - 18.30

Evenement

Vorige week vonden de vervroegde verkiezingen in Groot-Brittannië plaats die een schok door Europa lieten gaan: in plaats van haar mandaat te versterken, verloor premier May haar meerderheid in het Lagerhuis. Waarom riep premier May deze verkiezingen uit? En wat is de relatie tot de Brexit? Welke gevolgen heeft de uitslag op Nederland en Europa? Met Menno Spiering, Titia Ketelaar en Tamara van Kessel.

Premier May zei dat ze wandelend door Wales op het idee voor vervroegde verkiezingen kwam ‘om stabiliteit en zekerheid voor de toekomst te garanderen’. Direct hierna kwamen er gemengde reacties vanuit heel Europa, maar ook vanuit Groot-Brittannië zelf. De uiteindelijk uitslag van de verkiezingen was onverwacht: May en de Conservatieven, verliezen hun meerderheid in het Lagerhuis. De positie van Labour-leider Jeremy Corbyn lijkt te zijn versterkt door de klinkende uitslag, wat kunnen we van hem verwachten de komende tijd? En hoe moeten we de uitslag duiden in relatie tot de positie van Noord-Ierland en Schotland? En waar staat de 'DUP', de partij die May aan een meerderheid helpt, eigenlijk voor? Kunnen we nu rekenen op een hard of soft Brexit?

Er valt dus veel te bespreken: welke effecten heeft de uitslag? En wat kunnen we verwachten van het Verenigde Koninkrijk in de komende tijd?

Over de sprekers

Menno Spiering is universitair docent Europese Studies, Universiteit van Amsterdam en coördinator van het MA-programma. Hij is auteur van o.a. A cultural history of British Euroscepticism.

Titia Ketelaar was van 2010 tot 2016 correspondent voor NRC Handelsblad in Londen. Nu werkt ze voor NRC in politiek Den Haag. Ze schreef Mind the Gap over haar tijd in Londen.  

Tamara van Kessel (moderator) doceert internationaal cultuurbeleid en erfgoedstudies aan de Universiteit van Amsterdam, onder meer bij de Engelstalige master Heritage and Memory Studies, en is als onderzoeker verbonden aan de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25