Bèta in de Binnenstad: Aantrekkingskracht op moleculair niveau

In samenwerking met de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica

07jun2017 20.00 - 21.30

Evenement

De aantrekkingskracht tussen mensen is voor een groot deel gebaseerd op moleculen; stofjes die door de ene mens worden geproduceerd en door de andere worden waargenomen via de neus. Bij mensen kan deze vorm van communicatie worden ondersteund door orale en visuele signalen. Maar in planten is de communicatie met behulp van moleculen de belangrijkste.

Deze communicatie in planten wordt mogelijk gemaakt door de aantrekkingskracht tussen het molecuul dat wordt waargenomen en het waarnemende molecuul. De aantrekkingskracht tussen moleculen heeft ook nog vele andere belangrijke functies in de biologie, waarvan de meest bekende natuurlijk DNA is. De fundamentele interacties die voor deze aantrekking zorgen zijn bekend, en kunnen tegenwoordig gebruikt worden om moleculen te 'programmeren' om op basis van aantrekking complexere structuren te vormen.
Plantenbioloog Harro Bouwmeester laat zien hoe planten de aantrekkingskracht tussen moleculen en hun receptoren gebruiken bij de ondergrondse communicatie met hun vrienden, en tegelijkertijd proberen onder de radar van hun vijanden te blijven. Chemicus Joost Reek zal laten zien hoe je moleculen kan programmeren; dat wil zeggen, voorzien van functionele groepen, om grotere complexe structuren te vormen. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken als katalysator om chemische reacties selectief te laten verlopen.

Bouwmeester, Harro, hoogleraar FNWI, Plant Hormone Biology

Harro Bouwmeester

Over de sprekers

Harro Bouwmeester is Hoogleraar Plantenhormoonbiologie aan de UvA, waar hij een nieuwe onderzoeksgroep leidt die werkt aan de rol van hormonen en andere signaalstoffen in de communicatie van planten met hun omgeving. Hij heeft in 2005 een Vici fellowship en in 2015 een ERC Advanced Grant ontvangen voor dit werk.

UvA

Joost Reek

Joost Reek is hoogleraar homogene en supramoleculaire katalyse aan de UvA. Hij heeft een grote onderzoeksgroep die werkt aan nieuwe katalytische processen, waarvan diverse gebaseerd op moleculaire herkenning. Hij heeft in 2003 een Vici fellowship en in 2013 een ERC Advanced Grant ontvangen voor dit werk en is sinds 2013 benoemd als lid van de KNAW.

Moderatoren: Tristan Bakx en Fabio van Dissel.

Bèta in de Binnenstad 

In de reeks Bèta in de Binnenstad presenteren onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Elk programma wordt gemodereerd door twee studenten van BètaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor bètanieuws. Deze reeks programma's heeft als overkoepelend thema 'Liefde'.

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25