Mysterie & inzicht: Wetenschap en de wil tot begrijpen

Horizonlezing door Henk Barendregt

10mei2017 17.00 - 18.30

Evenement

Tijdens deze Horizonlezing in samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest spreekt Spinozaprijswinnaar Henk Barendregt over mysterie, cryptografie en wetenschappelijk inzicht bij Newton en Turing: kortom, over British Intelligence. Muzikanten van het KCO verzorgen een muzikale introductie.

De lezing

Twee van de meest belangrijke bijdragen aan de wetenschap, snel gevolgd (gemeten met een historische tijdschaal) door radicale veranderingen in de samenleving, komen van Britse bodem: Newton's mechanica en Turing's analyse van de reikwijdte en beperking van het menselijke denken en rekenen. De eerste bijdrage heeft het mogelijk gemaakt om een raket te doen landen op de maan ‘Titan’ van Saturnus, de tweede bijdrage vormt de basis van computers en het internet en was daarbij ook nog eens van wezenlijk belang voor de besturing van genoemde raket. Turing is daarnaast bekend geworden bij het grote publiek door zijn automatisering bij het ontcijferen van geheime militaire berichten.

Beide Britse geleerden werden gedreven door het willen begrijpen: wat is de oorzaak van de merkwaardige bewegingen van de planeten (vanaf aarde gezien)? Zijn er beperkingen aan het menselijke denken en rekenen? De mechanisering van het wereldbeeld en van het menselijke denken hebben geleid, en doen dat nog steeds, tot weerzin én inspiratie bij dichters, denkers en mystici. In deze bijzondere Horizonlezing belicht Barendregt de wereld van mysterie en wetenschap.
 

Over de spreker

Henk Barendregt is Emeritus hoogleraar wiskunde en informatica aan de Radboud Universiteit en studeerde wiskundige logica in Utrecht, waar hij in 1971 cum laude promoveerde bij Dirk van Dalen en Georg Kreisel. Zijn meest bekende werk in de logica (uit 1981) heeft als onderwerp de lambda calculus, een taal om berekeningen en bewijzen gestyleerd op te schrijven, en is vertaald in het Russisch en Chinees. Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de Academia Europaea. In 2002 ontving hij de Spinoza prijs en in 2015 een eredoctoraat aan de Heriot-Watt universiteit te Edinburgh. Naast zijn carrière in de logica studeerde Henk Barendregt van 1972 tot 1979 Zen meditatie bij Japanse leraar Kobun Chino Roshi en daarna van 1977 tot 2006 Vipassana meditatie bij de Thaise monnik Phra Mettavihari. Deze laatste meditatievorm doceert hij nu zelf.

Muziek

Petra van der Heide speelt kamermuziek van Paul Patterson. Voor zijn muziek laat Patterson zich inspireren door spinnen en andere enge beesten, en creëert zo een sfeer vol mysterie. Petra van der Heide studeerde bij Erika Waardenburg, Maria Graf en Charlotte Cassedanne en volgde masterclasses bij Susann McDonald en Tanya Tauer. Sinds augustus 2003 is Petra van der Heide soloharpiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Kamermuziek speelt ze in veel verschillende formaties: met koperinstrumenten, strijkers of houtblazers. Petra van der Heide is gastdocente aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam, waar ze proefspeltraining geeft.

Petra van der Heide heeft maar liefst twee harpen in bruikleen via de Stichting Donateurs Koninklijk Concertgebouworkest, een Horngacher harp en een Camac, respectievelijk gebouwd in 2015 en in 2008.

Horizon

Horizon is de opvolger van de AAA-festivals. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt drie verrassende, horizonverleggende concerten per jaar rondom een actueel thema. In SPUI25 vindt op de woensdag voorafgaand aan de concerten een lezing plaats die aansluit op het thema van de desbetreffende editie.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25