Bèta in de Binnenstad: Sexappeal. Van dierlijk gedrag tot menselijk verlangen

In samenwerking met de Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica

03mei2017 20.00 - 21.30

Evenement

Hoe onderzoek je seksuele aantrekking bij mensen, en hoe gaat dat bij dieren? Spelen de seksferomonen zoals die voorkomen bij dieren misschien ook een rol bij mensen? En zijn seksuele rollen van mannen en vrouwen wel zo duidelijk?

In het mensen- en dierenrijk speelt seksuele aantrekking een belangrijke rol in het vinden van een partner. Bij sommige soorten, zoals de mens, is deze seksuele aantrekking een complex geheel van visuele prikkels, gecombineerd met akoestische en misschien zelfs ook geurprikkels. Bij andere soorten, zoals nachtvlinders, wordt de seksuele aantrekking voornamelijk door geuren bepaald. Ook verschillen soorten in wie de ‘verleider’ is en wie de ‘verleidde’. Fysioloog Jan Hindrik Ravesloot en evolutionair bioloog Astrid Groot geven een inkijkje in hun onderzoek naar  seksuele aantrekking bij mens en dier.

Over de sprekers

Astrid T. Groot is in 2000 gepromoveerd aan de Wageningen Universiteit, sinds 2011 MacGillavry fellow en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, en groepsleider aan het Max Planck Institute for Chemical Ecology sinds 2007. Haar onderzoek richt zich op de evolutie van chemische communicatie, en ze is specifiek geïnteresseerd in de rol van seksuele selectie in het ontstaan van nieuwe soorten. Haar onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd bij nachtvlinders (motten) omdat dit een van de meest soortenrijke diergroepen op aarde zijn (~ 120.000 soorten), en omdat vrouwtjes (en mannetjes) seksueel aantrekkelijk zijn door goed gedefinieerde chemische signalen.

dhr. prof. dr. Jajn Hindrik Ravesloot, hoogleraar AMC, fysiologie

Jan Hindrik Ravesloot

Professor Jan Hindrik Ravesloot studeerde geneeskunde en is nu hoogleraar Fysiologie bij het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Zijn specialisme fysiologie is de wetenschap die zich bezighoudt met de normale levensprocessen van mensen, dieren en planten. Samen met zijn onderzoeksgroep doet hij onderzoek naar transportprocessen in hartcellen. Ravesloot gaf al diverse lezingen over liefde en verliefdheid, en de lichamelijke processen die hiermee gepaard gaan.

Moderatoren: Astrid Ekelmans en Marit Keemink.

Bèta in de Binnenstad 

In de reeks Bèta in de Binnenstad presenteren onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Elk programma wordt gemodereerd door twee studenten van BètaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor bètanieuws. Deze reeks programma's heeft als overkoepelend thema 'Liefde'.

 

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25