Bèta in de Binnenstad: Liefde voor later

In samenwerking met de Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica

24mei2017 20.00 - 21.30

Evenement

Hoe verzorgen we onszelf en onze kinderen liefdevol, zodat we allemaal gezond ouder worden? Niet alleen genen spelen een belangrijke rol bij de wijze waarop we ons ontwikkelen, maar ook omgevingsfactoren zijn hierbij van groot belang. Omgevingsfactoren tijdens de vroege ontwikkeling kunnen, via een samenspel met onze genen, langdurige gevolgen voor later hebben.

Negatieve en stressvolle gebeurtenissen, maar ook factoren als voeding tijdens de vroege ontwikkeling kunnen de gezondheid op latere leeftijd beinvloeden en zijn risicofactoren voor aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en hersenaandoeningen op latere leeftijd. Kennis over hoe deze effecten tot stand komen kan mogelijk leiden tot betere zorg, adviezen, nieuwe interventies en inzichten hoe belangrijk een goede start voor ieder kind en daarmee volgende generaties is. Tessa Roseboom en Harm Krugers nemen u aan de hand van hun onderzoek mee naar de rol die omgevingsfactoren spelen bij de gezondheid op latere leeftijd.

mw. prof. dr. Tessa Rosenboom, medewerker AMC, hoogelaar Vroege ontwikkeling en gezondheid

Tessa Roseboom

Over de sprekers

Tessa Roseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam, en is werkzaam in het AMC. Ze onderzocht de gevolgen van blootstelling aan de Hongerwinter op de gezondheid van baby’s die destijds in de baarmoeder zaten, en vertaalt de kennis uit het Hongerwinter onderzoek naar de zorg voor zwangere vrouwen van nu. Het  doel van haar werk is om meer te weten te komen hoe we elk kind een goede start kunnen geven.

Harm Krugers

Harm Krugers

Harm Krugers is hersenonderzoeker. Hij is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, en is als Universitair Hoofddocent werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzoekt de gevolgen van stress en zorg na de geboorte op onze hersenen en het geheugen.

Moderatoren: Josse Poppinga en Nynke Jorna.

Bèta in de Binnenstad 

In de reeks Bèta in de Binnenstad presenteren onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de UvA de laatste ontwikkelingen vanuit de bètawereld en laten zich door u interviewen. Elk programma wordt gemodereerd door twee studenten van BètaBreak, het interdisciplinaire discussieplatform voor bètanieuws. Deze reeks programma's heeft als overkoepelend thema 'Liefde'.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25