Proost op de wetenschap: De chronische slachtoffers van pesten

24apr2017 17.00 - 18.00

Evenement

Steeds vaker werken basisscholen met een programma om pesten tegen te gaan. Ook al zijn sommige van deze programma’s succesvol, er zijn kinderen die blijvend gepest worden. Waarom worden deze kinderen, ondanks effectieve programma’s, chronisch gepest? In deze Proost op de wetenschap vertelt Tessa Kaufman over pesten als groepsfenomeen en haar onderzoek naar chronische slachtoffers.

Programma’s die pesten tegengaan richten zich steeds vaker op de hele groep, in plaats van op de individuele daders en slachtoffers. Door te pesten willen kinderen immers aan de groep laten zien hoe ‘stoer’ en machtig ze zijn, om zo hun status te bestendigen. Ondanks de toename van deze groepsgerichte anti-pestprogramma’s, is pesten helaas nog altijd een bekend fenomeen in het dagelijks leven van sommige kinderen. Waarom worden sommige kinderen zo chronisch gepest?
In haar onderzoek richt Tessa Kaufman zich op factoren die sociale interacties van chronische slachtoffers van pesten met hun klasgenoten in de weg kunnen staan, en het verkrijgen van steun in de groep ingewikkeld maken. Deze inzichten zijn belangrijk omdat ze anti-pestprogramma’s kunnen helpen om nog meer kinderen een goede schooltijd te geven.

Tessa Kaufman (foto: Tessa Posthuma de Boer voor Faces of Science)

Over de spreker

Tessa Kaufman promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen, vakgroep Sociologie, op het onderwerp ‘De positie van chronische slachtoffers en de effectiviteit van de steungroep in het verminderen van pesten’.

Proost op de wetenschap

De SPUI25-programmareeks ‘Proost op de wetenschap’ geeft promovendi en onlangs gepromoveerde onderzoekers een platform om hun onderzoek te presenteren aan een breed publiek. Tijdens deze middag vertelt een jonge wetenschapper bij SPUI25 over zijn of haar recente onderzoek.

De lezingen beginnen om 17:00 uur en duren ongeveer een half uur, waarna nog uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. Ter afsluiting verzorgt SPUI25 een kleine borrel waarmee we proosten op de onderzoeker van de week, de wetenschap en het aankomende weekend.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

Locatie

Gepubliceerd door  Spui25